
Važno je, ipak, naglasiti da konzumacija malina neće sama po sebi “poništiti” loše životne navike. One su dio šire slike – zajedno sa redovnim kretanjem, zdravom ishranom i prestankom pušenja. Ipak, kao svakodnevna praksa, predstavljaju jednostavan, ukusan i zdrav korak prema boljoj ravnoteži holesterola i snažnijem srcu
- Povišen holesterol jedan je od najčešćih problema savremenog načina života, ali i stanje koje se može poboljšati – počevši od tanjira. Hrana koju svakodnevno konzumiramo direktno utiče na nivo holesterola, a među korisnim savezničkim namirnicama jedno voće posebno se izdvaja – maline.
- Prema riječima kardiološkinje dr Bhavne Suri, najbolje su one namirnice koje imaju protivupalna svojstva, bogate su vlaknima i antioksidansima. To su prvenstveno povrće, voće, mahunarke, orašasti plodovi i biljni proteini. U tom kontekstu, maline se izdvajaju kao ukusan i izuzetno koristan dodatak ishrani.
- Oko 125 grama malina sadrži čak osam grama vlakana, što je značajan doprinos zdravlju srca, posebno jer vlakna pomažu u snižavanju lošeg (LDL) holesterola. Uz to, maline su blage za nivo šećera u krvi, jer ne izazivaju nagle skokove, što je još jedan benefit za one koji paze na kardiovaskularno zdravlje.
- Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje malina može pomoći u povećanju dobrog (HDL) i smanjenju lošeg holesterola, zahvaljujući visokom sadržaju polifenola i antioksidansa.
- Dr Suri preporučuje da ih uključimo u svakodnevne obroke: uz ovsene pahuljice za doručak, kao sastojak zdravog smutija sa grčkim jogurtom, u salatama ili kao osvježavajuća užina uz šaku badema.
- Važno je, ipak, naglasiti da konzumacija malina neće sama po sebi “poništiti” loše životne navike. One su dio šire slike – zajedno sa redovnim kretanjem, zdravom ishranom i prestankom pušenja. Ipak, kao svakodnevna praksa, predstavljaju jednostavan, ukusan i zdrav korak prema boljoj ravnoteži holesterola i snažnijem srcu.
TuzlaLive/ASinfo