HomeMagazinReceptiFantazija za ljubitelje krompira: Recept za zapečeni pire s vrhnjem, sirom i...

Fantazija za ljubitelje krompira: Recept za zapečeni pire s vrhnjem, sirom i bijelim lukom

Krompir je iznimno fleksibilna namirnica koja se može pripremati na razne načine i sljubljivati s različitim sastojcima. Zasigurno ste ga isprobali pripremati i kuhanog i pečenog. Jeste li probali zapeći pire od krumpira?

Ovaj recept podrazumijeva kuhanje krompira i pripremu pirea, a potom pečenje istog s dodatkom sira u pećnici kako bi se dobila hrskava korica. Imat ćete osjećaj kao da jedete dekadentni vrh pastirske pite – dakako, bez mesa i umaka.

Sastojci:
1,5 kg krompira s visokim postotkom škrobi
250 ml vrhnja za kuhanje
100 grama kozjeg sira/ili nekog drugog
50 g naribanog parmezana
10 čehna bijelog luka
8 kašika maslaca
so i biber po želji

Priprema:
1. Očistite krompir, narežite ih na kocke otprilike oko 1 cm veličine te ih stavite na kuhanje u loncu s dosta vode dok ne omekšaju. Nakon što voda provrije trebat će vam oko 15-ak minuta da se skuhaju.

2. Za to vrijeme u tavi rastopite šest kašika maslaca i na vrlo laganoj temperaturi prepirjajte sitno nasjeckani bijeli luk. Nemojte dopustiti da bijeli luk potamni ili izgori. Cilj je aromatizirati maslac sa slasnim okusom bijelog luka.

3. Kada su krompiri kuhani ocijedite višak vode i prebacite ih u veću zdjelu. Dok su još topli prelijte preko njih rastopljeni maslac s češnjakom i usitnite sve zajedno viljuškom u pire.

4. Dodajte kozji sir i parmezan te vrhnje za kuhanje. Pomiješajte sve zajedno. Ako volite rjeđi pire od krumpira možete dodati nešto više vrhnja za kuhanje nego što je navedeno u receptu.

5. Posolite i pobiberite po želji.

6. Prebacite pire u prethodno namašćenu vatrostalnu posudu, te na vrh dodajte dvije preostale kašike maslaca.

7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok se vrh krompira ne zapeče i dobije laganu zlatno-smeđu boju.

8. Poslužite toplo s pečenom piletinom ili aromatičnim gulašem. Prijatnoo!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI