HomeIzdvojenoNapravite bundevice

Napravite bundevice

Umućenim žumancem premažite bundevice i pecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni 25 minuta

Donosimo vam ideju za ukusnu poslasticu. 

Sastojci:

500 g brašna

7 g suhog kvasca

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

korica jednog limuna

150 g pirea od pečene bundeve

250 ml mlijeka

80 g omekšalog maslaca

1 žumance.

Priprema:

U brašno dodajte suhi kvasac i kašičicu šećera. Prelijte sa 50 ml mlijeka, pomiješajte sa malo brašna i ostavite 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Zatim dodajte sve ostale sastojke osim žumanca. Kratko mijesite da se dobije srednje čvrsto tijesto. Prekrijte posudu plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu da nadolazi 20 minuta. 

Nakon toga premijesite tijesto. Ponovo ostavite da nadolazi na toplom mjestu sat vremena. Kad je tijesto nadošlo, prebacite ga na radnu površinu i premijesite. Podijelite na 12 dijelova i formirajte kuglice. 

Povežite kuglice koncem da dobijete oblik bundeva. Poredajte u pleh obložen pek-papirom i ostavite da nadolaze 30 minuta. Umućenim žumancem premažite bundevice i pecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni 25 minuta.

Dnevni avaz/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI