
Umućenim žumancem premažite bundevice i pecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni 25 minuta
Donosimo vam ideju za ukusnu poslasticu.
Sastojci:
500 g brašna
7 g suhog kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
korica jednog limuna
150 g pirea od pečene bundeve
250 ml mlijeka
80 g omekšalog maslaca
1 žumance.
Priprema:
U brašno dodajte suhi kvasac i kašičicu šećera. Prelijte sa 50 ml mlijeka, pomiješajte sa malo brašna i ostavite 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Zatim dodajte sve ostale sastojke osim žumanca. Kratko mijesite da se dobije srednje čvrsto tijesto. Prekrijte posudu plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu da nadolazi 20 minuta.
Nakon toga premijesite tijesto. Ponovo ostavite da nadolazi na toplom mjestu sat vremena. Kad je tijesto nadošlo, prebacite ga na radnu površinu i premijesite. Podijelite na 12 dijelova i formirajte kuglice.
Povežite kuglice koncem da dobijete oblik bundeva. Poredajte u pleh obložen pek-papirom i ostavite da nadolaze 30 minuta. Umućenim žumancem premažite bundevice i pecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni 25 minuta.
Dnevni avaz/ASinfo