HomeMagazinReceptiNapravite laganu musaku sa tikvicama i piletinom

Napravite laganu musaku sa tikvicama i piletinom

Jela iz rerne uvijek su jako ukusna i topla i prohlađena… naravno, ko može da čeka da se ohladi kad miriše. 

Donosimo vam recept za laganu i ne premasnu musaku, sa dosta povrća i pilećim bijelim mesom.

Sastojci: 

3 mlade manje tikvice

400 g pilećeg bijelog mesa

1 manja glavica luka

1 dl riže (mala šoljica)

2 mrkve

1 peršunov korijen i list

2 svježa paradajza

po ukusu soli, bibera, vegete

malo ulja i prezle

1 dl soka od paradajza

Za preliv:
1 jaje

150 g milerama ili kisele pavlake

Priprema: 

Tikvice blago ogulite, sastružite samo površinski sloj kore. Operite i isjeckajte na tanke kolutove, pa posolite i ostavite da odstoje u činiji.

Meso odvojite od kosti i isjecite na krupnije komade, pa sameljite u blenderu ili na mašini za meso. Mrkvu i peršun ogulite, pa i njih sitno sameljite u blenderu (ili narendajte, ako ne koristite blender), luk naseckajte sitno.

Propržite na malo masnoće luk, meso, pa dodajte i korjenasto povrće. Začinite i dodajte malo vode, pa poklopite i smanjite vatru da se polako dinsta.
Uključite rernu na 200 stepeni da se zagrije. Podmažite tepsiju i pospite sa malo prezle dno i ivice.

U fil od mesa pred kraj dodajte sok od paradajza i opranu rižu, opet promješajte i poklopljeno ostavite još par minuta. Riža će biti potpuno skuvana u toku pečenja.

Tikvice ocijedite od viška vode koje su pustile, pa poredajte prvi sloj u tepsiju. Rasporedite pola fila od mesa preko njih, zatim drugi red tikvica, pa drugi dio fila. Završite preostalim tikvicama i kriškama paradajza. Dolijte malo vode ako je fil ostao gust i stavite u rernu da se ukrčka. Riža će lijepo upiti svu tečnost.

Umutite u činijici jaje sa mileramom, dodajte malo soli i sitno sjeckani peršunov list. Prelijte preko musake i pecite još desetak minuta da dobije lijepu boju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI