Sastojci
– 750 gr narendanih tikvica
– 250 gr feta sir
– 2 kašičice svježe mirodjije / kapra
– 120 – 150 gr brašma
– 3 komada umućenih jaja
– po ukusu soli, bibera i vegete
– 5-6 struka mladog luka, isjeckati sitno bikeli dio i svjetlo zeleni, tamni dio listova ostaviti za salatu sa paradajzom
– gustog jogurta ili grcčki jogurt za poslužiti sa pljeskavicama
– po potrebi ulje za przenje, ili ih peći u pećnici
Priprema
Tikvice oprati pa ih narendati na krupniju stranu renda.
Staviti ih u cjediljku, posoliti ih i ostaviti oko pola sata da se ocijede.
U međuvremenu isjeckati mladi luk, staviti u posudu i dodati izmrvljeni feta sir.
U to dodati sitno isjeckanu mirodjiju i brašno i posoliti i pobiberiti i dodati malo vegete, budite pažljivi kada solite jer sir je slan.
Dodati umućena jaja i sve dobro sjediniti. U smjesu od brašna i jaja dodati ocijđene tikvice i sve dobro promiješati.
U veći tiganj zagrijati ulje pa sipati po kašiku smjese od tikvica, kašikom ih malo pritisnite sa gornje strane i pržiti ih oko 3-4 minute na svakoj strani.
Pržene pljeskavice stavljati na kuhinjski papir da se ocijede od viška masnoće.
Ove pljeskavice možete poslužiti tople ili na sobnoj temperaturi sa kašikom gustog jogurta.
Uz ove pljeskavice poslužiti paradajz salatu. Ja sam moje pljeskavice pekla u rerni zbog dodatnih masnoća prilikom prženja, pekla sam ih na 170*C oko 45 minuta.
Od ove smjese dobićete 14 manjih pljeskavica, možete napraviti i veće,po zelji.
Izvor: coolinarika
AS info
