HomeIzdvojenoPrije 202 godine rođen Dostojevski, najveći pisac svih vremena

Prije 202 godine rođen Dostojevski, najveći pisac svih vremena

Na današnji dan 1821., rođen je Fjodor Mihajlovič Dostojevski, ruski književnik ukrajinskog porijekla, romanopisac, novelist i publicist, prema mnogim kritičarima, najveći književnik svih vremena koji je na svjetsku literaturu utjecao više nego ijedan drugi pisac.

Počeo je s prevodom Balzakovog djela “Eugenija Grandet”, a na početku stvaranja ugledao se na Gogoljev način pisanja i realizam, pa je tako zastupao napredne podjele u društvu, što je najbolje prikazano u romanu ”Bijedni ljudi”.

Veliku ulogu u njegovom životu imalo je učešće u socijalističkom kružoku Petraševskog, zbog čega je 1849. godine bio osuđen na smrt, a nakon toga pomilovan te otjeran u izgnanstvo u Sibir na deset godina. Povratkom iz zatvora, što je opisao u djelu ”Zapisima iz mrtvog doma”, osudio je i napustio revolucionarno razmišljanje.

Ponirao u ljudsku psihu

Osnovne odlike njegove literature su poniranje u podsvijest, traganje za korijenima ljudske tragike, fenomen religije i veza čovjeka i Boga. Duboko je, kao niko ni prije ni poslije njega, ponirao u ljudsku psihu i rasvjetljavao tajnu ljudske prirode.

Djela: romani i pripovijesti “Zločin i kazna”, “Braća Karamazovi”, “Zli dusi”, “Mladić”, “Kockar”, “Idiot”, “Dvojnik”, “Bijele noći”, “Netočka Nezvanova”, “Zapisi iz mrtvog doma”, “Selo Stepančikovo i njegovi žitelji”, “Ujkin san”, publicistika “Piščev dnevnik”, “Politički zapisi”.

avaz/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI