Ako ste ovih dana pretjerali sa šunkom i francuskom salatom, austrijska juha od bijelog luka bi mogla biti upravo ono što treba za resetiranje…
Kremasta, puna okusa i arome, juha od bijelog luka poslužena s poprženim kockicama hljeba omiljena je širom zemlje, a nabolje je od svega što vam za pripremu ne treba previše truda niti sastojaka.
Sastojci za austrijsku juhu:
- 10 velikih češnjeva bijelog luka
- 1,5 kašike brašna
- 2 dl mlijeka
- 3 kašike maslaca
- 4 dl pilećeg temeljca
- 2 kašike nasjeckanog peršuna
- ½ kašikice soli
- ¼ kašikice bibera
- krutoni za posluživanje
Priprema:
- Luk sitno nasjeckajte ili protisnite. Otopite maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Ubacite luk i neprestano miješajući pržite oko 3-5 minuta pazeći da ne posmeđi.
- Umutite brašno i zatim neprestano miješajući postepeno dolijevajte mlijeko i pileći temeljac. Posolite i zabiberite pa miješajte dok se juha ne zgusne. Pospite peršunom i ukrasite krutonima.
Prijatno!