HomeMagazinReceptiVraća u život: Recept za krem-juhu od bijelog luka koju Austrijanci obožavaju

Vraća u život: Recept za krem-juhu od bijelog luka koju Austrijanci obožavaju

Ako ste ovih dana pretjerali sa šunkom i francuskom salatom, austrijska juha od bijelog luka bi mogla biti upravo ono što treba za resetiranje…

Kremasta, puna okusa i arome, juha od bijelog luka poslužena s poprženim kockicama hljeba omiljena je širom zemlje, a nabolje je od svega što vam za pripremu ne treba previše truda niti sastojaka.

Sastojci za austrijsku juhu:

  • 10 velikih češnjeva bijelog luka
  • 1,5 kašike brašna
  • 2 dl mlijeka
  • 3 kašike maslaca
  • 4 dl pilećeg temeljca
  • 2 kašike nasjeckanog peršuna
  • ½ kašikice soli
  • ¼ kašikice bibera
  • krutoni za posluživanje

Priprema:

  1. Luk sitno nasjeckajte ili protisnite. Otopite maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Ubacite luk i neprestano miješajući pržite oko 3-5 minuta pazeći da ne posmeđi.
  2. Umutite brašno i zatim neprestano miješajući postepeno dolijevajte mlijeko i pileći temeljac. Posolite i zabiberite pa miješajte dok se juha ne zgusne. Pospite peršunom i ukrasite krutonima.

Prijatno!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI