Pečurka, livadska pečurka, rudnjača, pečurica, grkalj ili pečurva, na našim prostorima poznata kao Jesenka (lat. Agaricus campestris) je jestiva i ukusna gljiva iz porodice lističarki.
Klobuk je bijel do svijtlosmeđ, mesnat, u početku je polukuglast, kasnije postane plosnat, gladak je ili malo ljutkast, širok 5-12 cm.
Listići su gusti, slobodni, u početku svijetlosmeđi, polako mijenjaju boju u crvenkastu, a kasnije kada spore sazre tamnosmeđi su do gotovo crni.
Stručak je bijel, pun, valjkastog oblika, gol, visok 3-8 cm, širok 1-2 cm. Meso je čvrsto, debelo i bijelo na prerezu malo crvenkasto, ugodnog mirisa i okusa. Spore su eliptične, glatke i otrusina je tamnosmeđa.
STANIŠTE
Rasprostranjena je gljiva širom svijeta. Staništa su travnjaci, livade, pašnjaci, polja, voćnaci i vrtovi, od nizinskog do planinskog područja Raste pijedinačnk ili u većim skupinama od kraja proljeća do kasne jeseni.
Odlična su mjesta za branje gljiva šume koje su istodobno sunčane i vlažne, jer gljivama treba dovoljno vlage i pogodna temperatura. Gljive se beru i po livadama i poljima, no izbjegavajte područja koja se posipaju umjetnim gnojivima i koja su tik do ceste. Općenito treba izbjegavati sakupljanje gljiva u onečišćenom okolišu.
UPOTREBA
Jestiva je gljiva, odlične kvalitete. Može se jesti i sirova.
Jesenke je najlakše pržiti na šporetu, samo se malo posole, a mogu se isjeckati, dodati luk, kajmak ili mlijeko i sve to ispržiti u tavi ili nekoj šerpi.
AS info