“U mom kraju se zove griz-baklava dok u muzevem kraju se zove kajmak baklava….mada po informacijama moje mame i svekrve je to dvije razlicite baklave…ovo je ipak griz bakla a u kajmak baklavu se stavljalo kajmak od prokuhanog/uskuhanog mlijeka. Moj muz obozava griz baklavu moja mama je uvjek pravi kad idemo u Bosnu. Medjutim ona kaze da je nije znala napraviti kad se udala godinama dok je moja nena rahmetli nije naucila. Jako jednostavno. Naravno moja mama razvija jufku a ja je pravim sa gotovim jufka… Uzela sam prosle godine recept od moje mame i pravim je vec par puta.
Posto prvi put nesto stavljam u grupu a zelim stvarno da podijelim recept za one koje vole griz,ako sta zaboravim da napisem slobodno pitajete, postavicu i par slika.
Recept:
1 pakovanje kupovni jufki/moje sadrze 19-20 jufki(kupujem turske jufke)
Recept za fil:4 jaja
2 dl secera
2 dl griza
2 dl mlijeka
2 dl ulja
1 prasak za peacivo
Agda:
1kg secera
1,2l vode (Moj muz voli socnije ja stavim 1,4lvode)
Ja prvo ukljucim rernu na 250c bez lufta,zatim pravim fil.4 jaja i 2dl secera umutute pjenast sa mikserom, zatim dodajte ostale sastojeke. Sve mutim mikserom. (Moje su tepsije plave velike iz bosne) Tepsiju uzimate po zelji samo nek je duboka.To je vasa zelje od prilike koliko zelite da vam bude baklava visoka) Kore odmotam i odvojim odma dvije-tri za kraj da mogu prekriti.Tepsiju namazete uljem/maslacem stim sto zelite,na slikama ce te vidjeti da sam kore redala jednu malo preko druge ali da prelazi preko ivica…morate misliti na to da je preljev rijedak tako da vam ne iscuri.(da ja nemazem ni uljem ni nicim kore osim filem,naravo svaki put kad mazete kore promjesajte poso griz pada na dno)Mazite kore po zeli ja dok nedodje do kraja,onda te sa ivica vratim ih unutra kao na slikama,zatim zvrsimo sa dvije tri kore kako bi je prekrili odozgo.Namazem kore sa uljem i stavim da se pece na 250c za pocetak.U medju vremenu stavljam agdu da se kuha,moram reci moja mama citav zivot zaljeva sve vruca sa vrucem,ja sam tako naucila od nje a vi radite kako vi zelite.Agdu kuham na laganoj vatri dok baklava nebude pecena.Kada baklava dobije zlatne boje odma je smanjim na 200c i to ako vam bude prejako mozete smanjiti na 180c (svi znamo nase rerne najbolje kako pecu)Ja pecem oko 40 min.Zatim je izvadim i sa pola agde odma prelijem i pokloim sa necim da odpusti kora odozgo,povremeno pregledam.(odp.10 min.) Kad je kora malo popustila,i sjecem je po mojoj zelji i onda zalijem sa svim ostatkom agde. Slike cu postaviti….ovo je stari recept moje ebe rahmetli, koju je naslijedila moja mama a sad ja, pa ko zeli neka proba” napisala je Huzejrović Nusmira na facebook grupi Šta dans za ručak.




AS info