HomeIzdvojenoIdeja za ručak: Recept za tradicionalne punjene paprike

Ideja za ručak: Recept za tradicionalne punjene paprike

U gotovo svakom domaćinstvu postoji jelo koje budi sjećanja na porodične ručkove, kuhinju bake ili majke i mirise koji se šire dok svi čekaju da sjednu za sto. Jedno od tih jela su punjene paprike.

Iako jednostavne za pripremu, punjene paprike odišu bogatim ukusom i predstavljaju spoj svega što volimo u domaćoj kuhinji, toplotu, mirise  začina i onu prepoznatljivu notu porodične tradicije. Svaka domaćica ima svoju verziju i možda neki tajni sastojak, ali osnovni recept ostaje isti.

Recept za punjene paprike (za četiri osobe):

Sastojci:

  • 8 većih paprika (crvene ili žute)
  • 400 g  mljevenog mesa (mješavina svinjetine i junetine)
  • 100 g riže
  • glavica crnog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike sitno sjeckanog peršuna
  • so i biber po ukusu
  • 400 ml paradajz sosa ili pelata
  • 2 kašike ulja
  • 200 ml vode

Priprema:

Paprike pažljivo očistiti od sjemenki, pazeći da ostanu cijele. Na malo ulja propržiti sitno sjeckani crni i  bijeli luk dok ne postanu staklasti.

U većoj posudi pomiješati mljeveno meso, rižu, proprženi luk, jaje, peršun, so i biber. Smjesu dobro izmiješati da se svi sastojci sjedine.

Paprike napuniti pripremljenom smjesom i složiti ih uspravno u šerpu. Preliti paradajz sosom razrijeđenim s vodom, po želji dodati još kašiku ulja, poklopiti i kuhati na laganoj vatri 40 do 50 minuta, dok paprike ne omekšaju, a riža se skroz skuha.

Iako danas mnogi vole eksperimentisati s modernim varijantama ovog jela, poput punjenja bulgurom, sojom ili povrćem, ljubitelji tradicionalne kuhinje i dalje tvrde da ništa ne može zamijeniti ukus i miris klasičnih paprika punjenih mesom. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI