Mekane, vazdušaste rolnice, zamotuljci, kako ih zovemo. Premazivane maslacem i par puta prebačene da tijesto dobije taj fini ukus i strukturu, posipano tvrdim sirom unutra i spolja, da se malo jače ispeče, da ima onaj fini šmek dok grickate.
Sastojci:
- 200 ml tople vode
- 200 ml toplog mlijeka
- 100 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 10 gr suhog kvasca
- 1 kašika soli
- 650gr + 50gr mekog brašna
- 200 gr tvrdog sira
- 100 gr maslaca
- 1 žumance + 1 kašika mlijeka
Priprema:
U posudu za miješenje staviti vodu, mlijeko, ulje, šećer i kvasac i promiješati.
Dodati pola mjere brašna pa promiješati.
Dodati još malo brašna i so i dobro varjačom izraditi.
Postepeno dodavati ostatak brašna do 650gr i umijesiti tijesto.
Podijeliti ga na 2 dijela, posuti površinu brašnom, staviti tijesto, posuti i njega brašnom i ostaviti 30 minuta da odstoji.
Izrendati tvrdi sir.
Uzeti jedan dio tijesta i razvući ga u pravougaonik kao u videu,
Premazati otopljenim maslacem.
Preklopiti na tri dijela, pa dobijenu štraftu opet na tri dela.
Isto ponoviti i sa drugim delom tijesta.
Uzeti sad prvi dio i razvući opet u pravougaonik, premazati maslacem i posuti sa pola mjere sira.
Uviti u rolat pa isjeći na željenu debljinu i poslagati u pleh.
Isto uraditi i sa drugim dijelom tijesta.
Ostaviti 20 minuta da odstoji.
Umutiti žumance i mlijeko pa premazati rolnice / zamotuljke. Posuti odgore sa malo rendanog sira.
Uključiti rernu na 200 stepeni pa kad se zagrije staviti da se peku.
Peći izmedju 25 i 30 minuta zavisno od rerne.
Prijatno.
Domacirecepti.net/AS info