Selo Djedino kod Živinica ima dugu tradiciju u uzgoju voća i povrća a među njima svakao i šljiva čija sezona je ovih dana u punom jeku.
Ove godine posebno se traži usluga sušenja šljiva.
Rukija Halilović iz Djedina u svom dvorištu ima tradicionalnu sušaru za sušenje šljiva koja je stara preko 60 godina.
Ovu malu tvornicu za preradu voća koriste ne samo mještani Djedina nego i svih ostallih okolnih mjesta iz Živinica ali također i iz drugih gradova.
Sušenje različitih vrsta poljoprivrednih proizvoda je najstarija tehnologija konzervisanja i čuvanja hrane. Sušenje šljiva nekima predstavlja veoma složen proces dok za druge to i nije baš komplikovano.
Rukija spada u drugu grupu jer ona ovaj posao radi iz zadovoljstva i sa ljubavlju.
Kaže da nije sve tako lagano i jednostavno jer oko sušare ima posla ali kako je sama i nema drugih obaveza ovo joj dođe kao relaksacija.
Sam proces sušenja šljive traje oko 24 sata.
Nastoji udovoljiti željama klijenata, vodi računa da previše ne osuši šljive a u svemu ovome pomaže joj komšinica Senada Medić bez koje kaže Rukija bi bilo puno teže.
Rukija je vrlo komunikativna i voli druženje tako da je spojila ugodno sa korisnim.



