HomeIzdvojeno5.oktobar Svjetski dan učitelja

5.oktobar Svjetski dan učitelja

Nastavnici i učenici su govorili o Svjetskom danu učitelja

 Svjetski dan prosvjetnih radnika obilježava se i u BIH i u svijetu, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora. UNESCO je proglasio 5.oktobar Svjetskim danom učitelja.

Dan učitelja

Na svjetski dan prosvjetnih radnika podsjećamo se na njihovu plemenitu i tešku misiju – obrazovanje i odgajanje djece. Učiteljski poziv nije samo proces davanja informacija, to je umjetnost razvijanja dječijeg karaktera koji će ga naučiti da živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju.

Ovaj datum je i dobra prilika da se interes javnosti usmjeri na ulogu nastavnika i učitelja širom svijeta i na njihovu važnost u društvu.

Širom svijeta se na ovaj datum govori o nezahvalnoj poziciji prosvjetnih radnika, problemima s kojim se svakodnevno susreće u radu, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći.

Iako znamo da radimo sjajan, uzbudljiv, težak, odgovoran i važan posao, budimo ponosni što smo učitelji, nastavnici, profesori, odgajatelji!

  • Učitelji i učiteljice su heroji našeh društva i uz predan rad s djecom prave  mala čuda svaki dan.
  • Učitelji i učiteljice uče djecu osnovnim vještinama, odgajaju ih da postanu samostalni pojedici  i pomažu im u socijalizaciji s vršnjacima.
  • Nastavnici i nastavnice su učenicima izvor motivacije za rad i učenje.
  • Svi prosvjetni radnici treba da imaju razumjevanje, strpljivost i predanost u svom radu s učenicima i da grade međusobno povjerenje.

Sretan vam Svjetski dan učitelja !

Pripremila nastavnica: Mediha Biber.

trecaosnovna.edu.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI