
Hrskavi krompir izvana, kremasto punjenje s češnjakom i sirom… Vjerujemo da ne trebamo dodatno pisati o ovom receptu. Priprema nije zahtjevna, ali potrebno je peći krompir u 2 navrata – najprije u komadu, a zatim s punjenjem.
Preporučujemo da cijelu pripremu i prvo pečenje odradite unaprijed te da krompir zapečete neposredno prije serviranja.
Ovaj punjeni krompir odličan je prilog, ali možete ga poslužiti i samostalno, sa salatom ili umakom od pavlake. Svaka će se minuta isplatiti!
Sastojci:
- 1 manja glavica bijelog luka
- 1 kg krompira
- 3 kašike putera
- 80 g pavlake
- 150 g naribanog cheddara, ili nekog drugog sira po vašoj želji
- sol, biber
Postupak:
Zagrijte rernu na 200 stepeni.
Glavici bijelog luka odrežite vrh, kako bi svi režnjevi bili izloženi, i zamotajte ga u aluminijsku foliju. Krompir dobro operite pa svaki probodite nekoliko puta viljuškom.
Rasporedite krompire na lim obložen papirom za pečenje i dodajte bijeli luk omotan u foliju. Pecite otprilike 45 minuta u zagrijanoj rerni, izvadi bijeli luk, pa pecite krompire još 20-ak minuta.
Istisnite pečeni bijeli luk i pomiješajte ga s pavlakom i sa 100 g naribanog cheddara. Izdubite otprilike četvrtinu svakog krompira, tako da nalikuje lađici.
Višak krompira pomiješajte s pripremljenom smjesom od pečenog bijelog luka, pavlake i cheddara, zgnječite u pire, posolite i pobiberite. Napunite krompire tom smjesom i pospite ih preostalim naribanim sirom.
Pecite još 20-ak minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Poslužite odmah, savjetuje miss7gastro.