HomeMagazinReceptiZamotuljci – Rolnice sa sirom i maslacem

Zamotuljci – Rolnice sa sirom i maslacem

Mekane, vazdušaste rolnice, zamotuljci, kako ih zovemo. Premazivane maslacem i par puta prebačene da tijesto dobije taj fini ukus i strukturu, posipano tvrdim sirom unutra i spolja, da se malo jače ispeče, da ima onaj fini šmek dok grickate.

Sastojci:

  • 200 ml tople vode
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 10 gr suhog kvasca
  • 1 kašika soli
  • 650gr + 50gr mekog brašna
  • 200 gr tvrdog sira
  • 100 gr maslaca
  • 1 žumance + 1 kašika mlijeka

Priprema:

U posudu za miješenje staviti vodu, mlijeko, ulje, šećer i kvasac i promiješati.

Dodati pola mjere brašna pa promiješati.

Dodati još malo brašna i so i dobro varjačom izraditi.

Postepeno dodavati ostatak brašna do 650gr i umijesiti tijesto.

Podijeliti ga na 2 dijela, posuti površinu brašnom, staviti tijesto, posuti i njega brašnom i ostaviti 30 minuta da odstoji.

Izrendati tvrdi sir.

Uzeti jedan dio tijesta i razvući ga u pravougaonik kao u videu,

Premazati otopljenim maslacem.

Preklopiti na tri dijela, pa dobijenu štraftu opet na tri dela.

Isto ponoviti i sa drugim delom tijesta.

Uzeti sad prvi dio i razvući opet u pravougaonik, premazati maslacem i posuti sa pola mjere sira.

Uviti u rolat pa isjeći na željenu debljinu i poslagati u pleh.

Isto uraditi i sa drugim dijelom tijesta.

Ostaviti 20 minuta da odstoji.

Umutiti žumance i mlijeko pa premazati rolnice / zamotuljke. Posuti odgore sa malo rendanog sira.

Uključiti rernu na 200 stepeni pa kad se zagrije staviti da se peku.

Peći izmedju 25 i 30 minuta zavisno od rerne.

Prijatno.

Domacirecepti.net/AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI