HomeIzdvojenoAdnan pritvoren zbog paljenja džamije u Gradačcu, šteta 800.000 KM

Adnan pritvoren zbog paljenja džamije u Gradačcu, šteta 800.000 KM

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je određivanje pritvora za Adnana Subašića (35) iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo paljevina.

– Subašić je osumnjičen da je 19. novembra 2023. godine oko 12,30 sati koristeći benzin i upaljač, svjestan da će zapaliti zgradu u javnoj upotrebi, izazvao požar u džamiji ‘Husejnija’ u Gradačcu. Džanija je proglašena nacionalnim spomenikom 2004. godine i koja je pod zaštitom UNESCO-a. Pri tome je uništen veći dio unutrašnjosti objekta i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od najmanje 800.000 KM – navodi glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović.

Uviđaj na mjestu događaja su pod nadzorom dežurnog tužioca obavili istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i vještak protivpožarne zaštite. Po naredbi tužioca vještačenje nastale štete je obavio vještak arhitektonske struke.

Osumnjičeni je lišen slobode istog dana u večernjim satima, obavljena je kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu je predat u nadležnost Tužilaštva.

Istražne radnje u ovom predmetu su u toku.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI