HomeIzdvojenoAerodrom u Tuzli i aviokompanija iz Grčke sutra potpisuju ugovor, uskoro polijetanje...

Aerodrom u Tuzli i aviokompanija iz Grčke sutra potpisuju ugovor, uskoro polijetanje prvog aviona

Menadžment Međunarodnog aerodroma u Tuzli i predstavnici aviokompanije Lumiwings iz Grčke sutra će potpisati ugovor o saradnji. Kako je potvrđeno, ugovor uz nove aviolinije sadržava i uspostavu baze.

Kao što je poznato, aviokompanija Lumiwings iz Grčke izabrana je kao najpovoljniji ponuđač na javnom pozivu Međunarodnog aerodroma u Tuzli, a vezano za uspostavu poslovanja. Iznos javnog poziva je dva i po miliona konvertibilnih maraka, a koje je obezbijedila Vlada Tuzlanskog kantona.

Kako je zvanično potvrđeno iz Vlade Tuzlanskog kantona, sutra će biti upriličeno potpisivanje ugovora o uspostavi avio baze i otvaranju novih destinacija sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli sa avioprijevoznikom čija je ponuda u procesu javnog poziva izabrana kao najpovoljnija.

Kantonalna vlada na današnjoj vanrednoj sjednici je prihvatila i tekst ugovora o subvencioniranju avio linija koji će se zaključiti između Vlade Tuzlanskog kantona i Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

“Ovim ugovorom uređuju se međusobna prava, obaveze i odgovornosti između javnog preduzeća i Vlade kantona, a po osnovu prijenosa novčanih sredstava namijenjenih subvencioniranju aviolinija Javnog preduzeća i način izvještavanja o namjenskom utrošku doznačenih sredstava. Podsjećamo, radi se o realizaciji 2,5 miliona KM, koliko je Vlada TK osigurala za subvencioniranje avio linija”, naveli su iz Vlade TK.

Kako je Klix.ba ranije otkrio, Lumiwings bi iz Tuzle trebao imati uspostavljenih šest linija koje će biti operativne do kraja ove godine, dok bi u ljetnom rasporedu, koji na snagu stupa u martu iduće godine, taj broj trebao biti povećan na njih deset.

Također, na tuzlanskom aerodromu će imati stacioniran i jedan bazni avion sa kojim će obavljati operacije. Načelno, cijene letova će iznositi kao i kod konkurentske aviokompanije Wizz Air koja dugi niz godina ima uspostavljeno poslovanje sa tuzlanskog aerodroma.

Kada je riječ o Lumiwingsu, to je prilično mlada aviokompanija, osnovana 2015. godine u Atini, dok letove obavlja iz Italije, gdje ima pet cjelogodišnjih linija na domaćim letovima unutar te države. Kada je riječ o inozemnim linijama Lumiwings ima tek jednu i to sezonsku prema Mostaru. U svojoj floti imaju dva aviona.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI