HomeIzdvojenoArhitekta Mustafa Habul oporukom ostavio 500.000 KM Memorijalnom centru Srebrenica, u posjetu...

Arhitekta Mustafa Habul oporukom ostavio 500.000 KM Memorijalnom centru Srebrenica, u posjetu došao njegov sin

Memorijalni centar Srebrenica je donaciju od 500.000 KM koju je oporukom ostavio Mustafa Habul, arhitekta koji se 60-ih godina prošlog vijeka odselio u daleku Australiju. Iako je tamo proveo ostatak svog života i ostvario veliki ugled, nije zaboravio Bosnu i Hercegovinu pa je tako pred kraj svog života ovom centru odlučio pokloniti značajan iznos novca.

Osmog maja ove godine, u Memorijalnom centru je otvoren depo u kojem će se čuvati
biološki materijal i predmeti žrtava genocida u Srebrenici.

“Objekat, čija je izgradnja koštala više od milion KM, završen je zahvaljujući zajedničkoj saradnji USAID-a i Memorijalnog centra, u kojoj je donacija Mustafe Habula od preko pola miliona maraka

igrala ključnu ulogu”, naveli su iz Memorijalnog centra.

Jučer( petak ) je Memorijalni centar posjetio Reno Habul, sin rahmetli Mustafe Habula, koji je ispunio očevu želju da donira sredstva ovoj instituciji nakon njegove smrti. On je tokom ove svoje prve posjete razgovarao sa direktorom Emirom Suljagićem i uposlenicima Centra te obišao stalne postavke, kao i depo izgrađen zahvaljujući donaciji njegovog oca.

“Danas sam prvi put ovdje i teško mi je opisati emocije. Ovdje sam zbog svog oca, koji je želio učiniti nešto za ovo mjesto i drago mi je što je to učinio. Čast mi je što sam danas vidio gdje je utrošen novac koji je on poklonio. Iako nisam povezan s ovim mjestom rodbinskim vezama, niti potičem odavdje, niti sam doživio ono što su ovi ljudi ovdje doživjeli, osjetio sam mnogo emocija danas – u razgovoru s majkama, zaposlenicima Centra, obilaskom cijelog kompleksa i mezarja. Mnogo se može pričati o tome, a opet ne bi sve bilo rečeno. Ovo mjesto treba konkretnu podršku zbog generacija koje će doći nakon nas. Treba opstati na ovom mjestu, i zato sam svjestan koliko sredstva koja pojedinci, poput mog oca, doniraju mogu doprinijeti tome da ova institucija raste i ostane za budućnost. Svaka podrška je značajna. Ovo mi je prvi dolazak, ali sigurno neće biti posljednji”, rekao je Reno Habul tokom svoje posjete.

Iz centra su poručili da su velikodušnost i dobrota pojedinaca poput Mustafe Habula od neprocjenjive važnosti u očuvanju kulture pamćenja.

“Njihova nesebična djela ne samo da pomažu u održavanju i unaprijeđenju Memorijalnog centra, već i osiguravaju da se zločini nikada ne zaborave. Ovakve donacije omogućavaju budućim generacijama da uče o historiji, razumiju značaj sjećanja i nastave graditi društvo zasnovano na pravdi i suosjećanju. Habulova velikodušnost ostaje trajni simbol inspiracije i nade za sve nas da iskrenim djelima možemo učiniti mnogo za našu bolju budućnost”, zaključili su.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI