HomeIzdvojenoBago o sigurnosti hrane u našoj zemlji: Šta jedu građani BiH?

Bago o sigurnosti hrane u našoj zemlji: Šta jedu građani BiH?

Nakon prijavljenog slučaja trovanja gaziranom vodom u Hrvatskoj, te informacijama o otrovnim mandarinama na bh. tržištu, i građani Bosne i Hercegovine su u strahu.

O kontroli hrane u našoj državi, za N1 govorio je Marina Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”, koji navodi da srećom, u Evropskoj Uniji i zemljama članicama postoji sistem za brzo uzbunjivanje, i dodaje:

“Rafex kada je riječ o štetnim i opasnim proizvodima, i Ras kada je u pitanju hrana. Svaka zemlja provodi analize i istog momenta sve druge članice su informirane o štetnim proizvodima.”

U Bosni i Hercegovini, na ovom polju, ipak kasnimo, kaže Bago:

“Naše institucije ne otkrivaju ni blizu kao što je slučaj o otkrivanju loših proizvoda u Hrvatskoj i drugim članicama EU. Postavljam pitanje, šta se dešava sa proizvodima koji se direktno uvezu u BiH, koji ne idu preko EU, koliko tu pronađemo loših proizvoda? Dakle, sigurno nismo na istoj razini i istim kapacitetima kao ostale zemlje. Nije da nemamo institucije, one rade, međutim nisu rezultati kao što su u drugim zemljama.”

Netransparentnost bh. insitucija, te nepravovremeno informisanje potrošača još jedan je problem. Podsjeća Marin Bago i na prošlogodišnje slučajeve kada građani nisu dobili informacije o kvalitetu vode:

“Bio je slučaj sa vodom i bakteriološkim zagađenjem. Ni do dan danas nismo saznali o kojem je točno proizvodu riječ. Imamo i analize goriva na benzinskim trvtkama, gdje nam kažu loše i neispravno gorivo je pronađeno na dvanaest pumpi, mi ne znamo kojih. Još uvijek naše institucije ni kvalitetno ni pravovremeno ne informiraju potrošače” navodi Bago i napominje da su zakonski okviri jasni na ovom polju:

“Onaj koji pruža uslugu, ona institucija koja vodi brigu o nekoj oblasti, ona je dužna informirati potrošače i građane. Često ta informacija izostane i onda smo mi kao potrošači i građani ni na nebu ni na zemlji. Jednostavno nismo informirani.”

Za kraj, Bago ističe da je dugogodišnji problem izostanak reakcije građana.

N1/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI