HomeTop 7BANOVIĆI: Obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – Održana svečana...

BANOVIĆI: Obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – Održana svečana sjednica OV Banovići

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličena je svečana sjednica Općinskog vijeća Banovići. Na sjednici se govorilo o historijskom značaju 1. marta i važnosti njegovog obilježavanja, posebno u kontekstu aktuelnih dešavanja u zemlji, Europi, ali i svijetu.

Prisutnima se prigodnim referatom obratila zamjenica predsjedavajućeg Vijeća Zamfira Mujić. U svom obraćanju, između ostalog, kazala je da su se Bosanci i Hercegovci na referendumu 1992. godine opredjelili za nezavisnu, suverenu i slobodnu Bosnu i Hercegovinu. Tada su rekli „ne“ hegemoniji Srbije i ostanku u krnjoj Jugoslaviji.

Čstitajući Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine općinski načelnik dr. Bego Gutić istakao je da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše domovine te naglasio da je veoma je važno da ovaj datum, kao i 25. novembar – Dan državnosti obilježavamo;  imajući u vidu da živimo u vremenu kada ni velike države u Europi i svijetu nemaju garanciju svoje dražavnosti i nezavisnosti.

Svečanost u povodu Dana nezavisnosti uveličali su učenici osnovnih škola „Banovići“ i „Grivice“, prigodnim kulturno-zabavnim programom. Prije svečane sjednice Općinskog vijeća položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u gradu, gdje su delegacije: Općine, političkih partija, boračkih udruženja i privrednih subjekata proučile fatihu i odale poštu šehidima i poginulim borcima općine Banovići.

Banovici.gov.ba/AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI