HomeVijestiBKC Kalesija: Roman Zuvdije Hodžića “Davidova zvijezda” je među 10 najboljih romana...

BKC Kalesija: Roman Zuvdije Hodžića “Davidova zvijezda” je među 10 najboljih romana na prostorima bivše Jugoslavije

U okviru Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije u kalesijskoj biblioteci je u petak, 16. juna, upriličeno književno druženje sa Zuvdijom Hodžićem, bošnjačkim piscem iz Crne Gore. Književni portret Zuvdije Hodžića predstavili su Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH, i Džemo Redžematović, glavni imam za Podgoricu i Nikšić i prevodilac sabranih djela najpoznatijeg palestinskog i jednog od najznačajnijih arapskih pjesnika Mahmuda Derviša.

Hadžem Hajdarević je naglasio da, nažalost, u Bosni nisu dovoljno upoznati sa bošnjačkim književnicima iz Sandžaka. Kazao je i da je Zuvdijin roman “Davidova zvijezda” jedan od 10 najboljih romana na prostorima bivše Jugoslavije.

O književnom djelu Zuvdije Hodžića, govorio je i Ervin Jahić, pjesnik, književni kritičar i novinar Zagreba.

Zuvdija Hodžić se zahvalio kalesijskoj publici i domaćinima na prijemu. Kazao je i da su njegova djela mnogo bolje primljena na nekim drugim jezicima, pogotovo na albanskom.

Ovom izuzetnom kulturnom događaju u kalesijskoj biblioteci prisustvovali su i književnici: Fajko Kadrić, Mehmed Đedović, Ervin Jahić, Rezak Hukanović, Muhidin Šarić, Omer Redžić, Azir Šabic, Sead Husic, Rasim Hadžić, Hasan Paloš…

Zuvdija Hodžić rođen  je 1943. godine u Gusinju. Od 1962. godine živi u Podgorici, gdje radi kao novinar „Titogradske tribine”, a zatim u Domu omladine „Budo Tomović”. Završio je Filološki fakultet u Prištini. Obavljao je mnoge društvene funkcije u Crnoj Gori. Potpredsjednik je SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, glavni urednik časopisa „Kod”. Član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti – CANU. Ima status Istaknutog stvaraoca u kulturi. Objavio je knjigu poezije „Na prvom konaku”, knjige pripovijedaka „Gluva zvona” i „Neko zove”, romane „Gusinjska godina” i „Davidova zvijezda”, knjigu putopisa i reportaža „Jedan danživota” i knjigu esejističkih tekstova „To je to”. Romani i knjige pripovijetki objavljeni su mu na albanskom, a „Davidova zvijezda” na poljskom, slovenačkom i italijanskom jeziku. Dobitnik je brojnih nagrada. Zastupljen je u u lektiri za osnovnu i srednje škole i studije književnosti u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Imao je više samostalnih izložbi crteža i grafika. Objavio je monografije crteža i zapisa „Podgoricom starom” i „Otkrivanje zavičaja”.

Radio Feral / AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI