HomeVijestiBrod sa pomoći polako se kreće prema Gazi dok rastu pozivi za...

Brod sa pomoći polako se kreće prema Gazi dok rastu pozivi za više humanitarne pomoći

Prvi brod natovaren sa 200 tona pomoći u hrani polako je napredovao prema pojasu Gaze u četvrtak dok su se povećavali napori za dovođenje veće humanitarne pomoći na palestinsku teritoriju koju opsjeda Izrael.

Glavna humanitarna agencija UN-a u Gazi saopćila je da je u izraelskom napadu dan ranije pogođeno jedno od njenih skladišta u južnom gradu Rafahu, pri čemu je ubijen jedan zaposlenik, iako je Izrael kasnije objavio da je militant Hamasa ubijen u raketnom napadu.

Zemlje donatori, humanitarne agencije i dobrotvorne organizacije nastavile su s naporima da požure dostavu hrane na teritoriju od 2,4 miliona ljudi, gdje glad prijeti nakon više od pet mjeseci rata.

Napori posredovanja do sada nisu uspjeli osigurati novo primirje u ratu izazvanom Hamasovim napadom na Izrael 7. oktobra, a ministar odbrane Yoav Gallant ponovo je obećao da će izraelske snage “doći do svake lokacije” u svojoj misiji uništavanja islamističke grupe.

Izraelske snage izvele su nemilosrdnu kampanju zračnih napada i kopnenih operacija u Gazi, ubivši najmanje 31.272 ljudi, većinom civila, prema teritorijalnom ministarstvu zdravlja.

Španski brod Open Arms krenuo je u utorak s Kipra za Gazu, vukući baržu sa 200 tona pomoći u prvom putovanju duž planiranog pomorskog koridora do Gaze.

Polagano se kretao južno od obale Izraela, prema specijaliziranoj web stranici Marine Traffic.

rtvtk/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI