HomeIzdvojenoČetvrti dan od rušenja krova na gimnaziji: Iz Vlade TK još nema...

Četvrti dan od rušenja krova na gimnaziji: Iz Vlade TK još nema reakcije

Nakon što je u ponedjeljak, 1.aprila u 23;40 sati olujni vjetar potpuno srušio krov na zgradi Gimnazije “Dr.Mustafa Beganović” i oštetio krov Mješovite srednje kole u Gračanici, škola koje zajedno broje oko dvije hiljade učenika, još uvijek nema reakcije iz Vlade Tuzlanskog kantona i resornog ministarstva obrazovanja. 

Niko od njih do četvrtka nije ni posjetio ove škole, iako su dopisi poslani još u utorak.

– Iako je obrazovanje u nadležnosti Vlade Tuzlanskog kantona, mi smo iste noći, kada je gimnazija ostala bez krova, a MSŠ bez dijela krova, unatoč jakoj kiši spašavali posebno osjetljivu informatičku opremu. Velika površina srušenog krova se zaustavila da visi na obližnjem drveću, a dio krova je pao na zgradu MSŠ. Slika je bila užasavajuća. Sva sreća da se slučaj nije dogodio danju, kada na potezu se kreću učenici, te da niko nije stradao – kaže šef Službe CZ Grada Gračanice Mustafa Bajić.

Već u utorak, održana je vanredna sjednica gradskog Štaba CZ, kada su doneseni zaključci, među kojima je najvažniji hitna sanacija krova na gimnaziji. Istog dana oni su poslani Vladi TK.

– Mi ni do danas, nemamo reakcije iz Vlade na naš dopis i zaključke štaba CZ, mada se zna da je briga o objektima i organizacija nastave u nadležnosti kantonalne Vlade. U četvrtak je mehanizacija sa drveća i sa dijela krova MSŠ, uklonila ostatke srušenog krova. Mi ćemo danas donijeti odluku o izdvajanju polovine sredstava potrebnih za hitnu sanaciju porušenog krova – izjavio je gradonačelnik Helić. 

Istovremeno će se morati raditi na sanaciji dijela porušenog krova na MSŠ, na koju su obrušio dio krova sa gimnazije i napravio štetu procijenjenu na 8 hiljada KM.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI