HomeVijestiCrna Gora dobija Agenciju za cyber sigurnost

Crna Gora dobija Agenciju za cyber sigurnost

Nacrtom strategije cyber bezbjednosti Crne Gore od 2022. godine do 2026. godine predviđeno je osnivanje novog organa uprave – Agencije za cyber sigurnost.

Plan je uspostavljanje novog i održivog tijela za cyber bezbjednost na nacionalnom nivou, prenosi RTCG.

Potvrdu ove informacije sadrži izvještaj sa Javne rasprave o nacrtu Strategije cyber bezbjednosti Crne Gore od 2022. godine do 2026. godine. Predlagač, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, primilo je sugestiju Američke privredne komore u Crnoj Gori.

– Pominje se uvođenje Agencije za cyber bezbjednost u okviru koje bi funkcionisao Tim za odgovor na računarsko-bezbjednosne incidente u cyber prostoru Crne Gore – CIRT. Ali nije precizirano kakve bi bile nadležnosti Agencije, da li bi se CIRT transformirao u Agenciju, ili bi Agencija bila nezavisna od CIRT-a, pa predlažemo da se Nacrt strategije dopuni u tom dijelu. Kao i prijedlogom načina finansiranja Agencije, da bi se ICT zajednica i bankarski sektor na vrijeme upoznali sa eventualnim uvođenjem novih obaveza i troškova u tom smjeru – navedeno je u tekstu sugestije Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Iz Vlade CG su odgovorili da se Strategijom predviđa potreba uspostavljanja novog tijela – Agencije, u čiji sastav će ući CIRT.

– U pravcu ostvarivanja navedenog operativnog cilja, bit će preduzete prateće aktivnosti definisane kroz Akcioni plan, a koje će podrazumijevati preciziranje nadležnosti, organizacione strukture i potrebnih budžetskih sredstava za funkcionisanje novog organa uprave – kazali su iz crnogorskog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, prenosi RTCG.

RTCG/AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI