HomeMagazinReceptiDa li ste probali 'tursku pizzu'? Recept zbog kojeg ćete zaboraviti na...

Da li ste probali ‘tursku pizzu’? Recept zbog kojeg ćete zaboraviti na klasičnu

Lahmacun je popularno jelo u kuhinji Bliskog Istoka i Mediterana, a posebno u Turskoj, Jermeniji i Siriji. Zbog svog izgleda često se naziva i „turskom pizzom“, iako se po sastojcima dosta razlikuje od klasične pizze. 

Lahmacun se kao i klasična pizza peče u pećnici i može se služiti kao brza hrana ili užina. Često se servira sa dodatkom svežeg povrća kao što su krastavci, paradajz i limun.

Međutim, dok se za pizzu obično koriste razne vrste sireva i preliva, lahmacun se obično pravi samo sa mesom i začinima. Također, tijesto za lahmacun je obično tanje i hrskavije u poređenju sa tradicionalnom pizzom.

Donosimo vam recept za ovu zanimljivu ”pizzu”:

Sastojci za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 1 kašika kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 2 kašike maslinovog ulja

Sastojci za fil:

  • 250 g mljevenog mesa (najčešće junetina ili mješavina junetine i jagnjetine)
  • 1 crvena paprika, sitno sjeckana
  • 1 glavica crnog luka, sitno sjeckana
  • 2 riježnja bijelog luka, sitno sjeckana
  • 1 paradajz, sitno sjeckan (ili 2 kašike paradajz pirea)
  • 1 kašičica kvasca
  • 1/2 kašičice mljevenog crnog bibera
  • 1 kašičica mljevenog kumina
  • 1/2 kašičice crvene paprike
  • so po ukusu
  • 1/4 šolje sjeckanog peršuna 
  1. Priprema: 

Priprema tijesta:

  1. U maloj posudi, pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko. Ostavite da odstoji 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira i smjesa ne postane pjenasta.
  2. U velikoj posudi, pomiješajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično, oko 5-7 minuta. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna.
  3. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko jedan sat, ili dok se ne udvostruči u zapremini.

Priprema fila:

  1. U velikom tiganju, zagrijte malo ulja i dodajte crni luk, pa pržite dok ne omekša.
  2. Dodajte bijeli luk i mljeveno meso. Dinstajte dok meso ne dobije smeđu boju i ne bude skuhano.
  3. Dodajte crvenu papriku, paradajz (ili paradajz pire), kumin, crvenu papriku, so i biber. Kuhajte još 5-7 minuta, dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji, dodajte sjeckani peršun.
  4. Ostavite fil da se ohladi prije nego što ga nanesete na tijesto.

Formiranje: 

  1. Kada je tijesto nadošlo, prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu i podijelite na 4-6 loptica (zavisi od veličine lahmacuna koji želite).
  2. Svaku lopticu rastanjite oklagijom u tanke krugove, otprilike 1-2 mm debljine.
  3. Na svaku razvučenu koru ravnomjerno rasporedite fil, ostavljajući malo prostora do ivice.
  4. Stavite lahmacun na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 10-12 minuta, ili dok se korica ne zapeče i fil ne postane zlatnosmeđ.

Serviranje:

Lahmacun je najukusniji dok je još vruć, preliven svježim limunovim sokom ili sa jogurtom kao prilogom. Možete ga poslužiti i sa svježim povrćem, kao što su paradajz, krastavci i crveni luk.

Kada završite sa pripremom, uživajte u svojoj ”turskoj pizzi”.

tuzlanski.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI