Lahmacun je popularno jelo u kuhinji Bliskog Istoka i Mediterana, a posebno u Turskoj, Jermeniji i Siriji. Zbog svog izgleda često se naziva i „turskom pizzom“, iako se po sastojcima dosta razlikuje od klasične pizze.
Lahmacun se kao i klasična pizza peče u pećnici i može se služiti kao brza hrana ili užina. Često se servira sa dodatkom svežeg povrća kao što su krastavci, paradajz i limun.
Međutim, dok se za pizzu obično koriste razne vrste sireva i preliva, lahmacun se obično pravi samo sa mesom i začinima. Također, tijesto za lahmacun je obično tanje i hrskavije u poređenju sa tradicionalnom pizzom.
Donosimo vam recept za ovu zanimljivu ”pizzu”:
Sastojci za tijesto:
- 250 g brašna
- 1 kašika kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 150 ml toplog mlijeka
- 2 kašike maslinovog ulja
Sastojci za fil:
- 250 g mljevenog mesa (najčešće junetina ili mješavina junetine i jagnjetine)
- 1 crvena paprika, sitno sjeckana
- 1 glavica crnog luka, sitno sjeckana
- 2 riježnja bijelog luka, sitno sjeckana
- 1 paradajz, sitno sjeckan (ili 2 kašike paradajz pirea)
- 1 kašičica kvasca
- 1/2 kašičice mljevenog crnog bibera
- 1 kašičica mljevenog kumina
- 1/2 kašičice crvene paprike
- so po ukusu
- 1/4 šolje sjeckanog peršuna
- Priprema:
Priprema tijesta:
- U maloj posudi, pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko. Ostavite da odstoji 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira i smjesa ne postane pjenasta.
- U velikoj posudi, pomiješajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično, oko 5-7 minuta. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna.
- Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko jedan sat, ili dok se ne udvostruči u zapremini.
Priprema fila:
- U velikom tiganju, zagrijte malo ulja i dodajte crni luk, pa pržite dok ne omekša.
- Dodajte bijeli luk i mljeveno meso. Dinstajte dok meso ne dobije smeđu boju i ne bude skuhano.
- Dodajte crvenu papriku, paradajz (ili paradajz pire), kumin, crvenu papriku, so i biber. Kuhajte još 5-7 minuta, dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji, dodajte sjeckani peršun.
- Ostavite fil da se ohladi prije nego što ga nanesete na tijesto.
Formiranje:
- Kada je tijesto nadošlo, prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu i podijelite na 4-6 loptica (zavisi od veličine lahmacuna koji želite).
- Svaku lopticu rastanjite oklagijom u tanke krugove, otprilike 1-2 mm debljine.
- Na svaku razvučenu koru ravnomjerno rasporedite fil, ostavljajući malo prostora do ivice.
- Stavite lahmacun na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 10-12 minuta, ili dok se korica ne zapeče i fil ne postane zlatnosmeđ.
Serviranje:
Lahmacun je najukusniji dok je još vruć, preliven svježim limunovim sokom ili sa jogurtom kao prilogom. Možete ga poslužiti i sa svježim povrćem, kao što su paradajz, krastavci i crveni luk.
Kada završite sa pripremom, uživajte u svojoj ”turskoj pizzi”.
tuzlanski.ba/ASinfo