HomeIzdvojenoDan žalosti u Tuzlanskom kantonu povodom godišnjice masakra na Tuzlanskoj kapiji

Dan žalosti u Tuzlanskom kantonu povodom godišnjice masakra na Tuzlanskoj kapiji

Danas je u Tuzlanskom kantonu dan žalosti povodom 25. maja, godišnjice Zločina nad tuzlanskom mladošću.

U znak sjećanja na tragediju i stradanja civila 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kao i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, Općinsko vijeće Tuzle je 2003. godine donijelo Odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja na području Tuzle.

Vlada Tuzlanskog kantona je 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, Danom žalosti na području Tuzlanskog kantona. U skladu s tim, svi organi i institucije na području Tuzlanskog kantona 25. maja trebaju istaknuti zastave na pola koplja, odnosno jarbola.

Odlukom se obavezuju medijske kuće, kao i organizatori manifestacija na području Tuzlanskog kantona, da prilagode svoje programske sadržaje danu žalosti, a to se odnosi i na vlasnike ugostiteljskih objekata, udruženja i organizacije.

Za sve građanke i građane Tuzle, 25. maj će uvijek biti Dan žalosti, bol koja ne prestaje još od 25. maja 1995. godine.

Građanke i građani Tuzle i Grad Tuzla još od 1995. godine, na dostojanstven način, komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina na Kapiji i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, navode iz Gradske uprave Tuzla.

rtvslon/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI