HomeIzdvojenoDanas bi se trebao znati dobavljač linearnog akceleratora za UKC-u Tuzla

Danas bi se trebao znati dobavljač linearnog akceleratora za UKC-u Tuzla

Jučer je završena procedura otvaranja ponuda na tenderu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla za nabavku linearnog akceleratora, koju služi za zračenje pacijeneta oboljelih od karcinoma.

Otvorene su dvije pristigle ponude, a zvanična informacija o dobavljaču biće poznata danas, navodi v.d. direktora UKC-a Tuzla, Denijal Tulumović.

Podsjećamo da je  riječ o drugom tenderskom postupku za nabavku linearnog akceleratora, u kojem je otvaranje ponuda prvobitno bilo zakazano 11. decembar, ali je prolongirano zbog žalbe firme Siemens Medicina iz Sarajeva, koju je odlukom od 28. decembra, uvažio Ured za za razmatranje žalbi BiH.

Da li će onkološki pacijenti uskoro biti vraćeni na liječenje u UKC Tuzla zanaće se sutra. Danas su otvorene dvije ponude prizvođača linearnog akaceleratora, kaže v.d. načelnika ove zdravstvene ustanove, Denijal Tulumović.

“Ja se nadam da smo blizu kraja rješavanja problema nabavke opreme za radioterapiju, a nakon toga potpisivanjem ugovora sa jednim od dobavljača krenut će se u instaliranje opreme”, navodi direktor Tulumović.

S obzirom da nije bilo žalbi ni jednog od ponuđača to je dobar znak da bi ovaj problem mogao biti riješen u što skorije vrijeme, navodi načelnik Tulumović. Naglašava da je riječ o vrlo obimnoj teničkoj dokumentaciji, pravnoj proceduri i provjeri ko od punuđača ispunjava sve uslove koji su postavljeni tenderskom procedurom.

“Pošto se radi o sofisticiranoj opremi rok isporuke, montiranja i puštanja u rad i skupljanja sve potrebne dokumentacije od državne Agencije za radioterapiju 120 dana. I ja očekujem da će u tom periodu da zaživi radioterapija u Kliničkom centru u Tuzli”, ističe direktor Tulimović.

Trenutno oko pedeset onkoloških pacijenata je radioterapiji u Kantonalnoj bolnici u Zenici, dok je na Sveučilišnoj bolnici u Mostaru njih 15.

“Tu šaljemo urgentne pacijente koji nisu imali period čekanja. Do otvaranja radioterapije u Tuzli mi smo već u pregovorima da i Sarajevo preuzme jedan dio pacijenata ukoliko to bude potrebno”, pojašnjava dr. Tulumović.

Za nabavku lineranog akceleratora Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je 7,5 miliona konvertibilnih maraka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI