HomeUncategorizedDanas sunčano, pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje i u narednim danima

Danas sunčano, pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje i u narednim danima

Početak jula će obilježiti nestabilno vrijeme, lokalno kiša i pljuskovi sa grmljavinom!

Petak(30.06.) donosi sunčano i toplo vrijeme, ali će prema kraju dana i navečer sa zapada pristizati sve više oblačnosti kao uvod u nadolazeću promjenu vremena i padavine za vikend.

Naime, u toku petka će se u Đenovskom zaljevu formirati plitka ciklona koja će nam od jutarnjih sati subote(01.07.) i u subotu tokom dana donijeti širom zemlje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme uz lokalnu kišu i pljuskove sa grmljavinom. U subotu tokom dana jačim razvojem oblačnosti ponegdje se može javiti grmljavinsko nevrijeme uz veću količinu kiše za kratko vrijeme, led i jak vjetar.

Prema zadnjim simulacijama prognostičkih modela subota će donijeti najviše padavina jugozapadu Bosne i Hercegovini gdje lokalno može pasti 15 do 30 l/m2. U ostatku zemlje količina padavina uglavnom do 10, lokalno uz jače pljuskove oko 15 l/m2.

Odmicanje ciklona dalje ka istoku, nedjelja(02.07.) donosi manje padavina i više sunčanih perida kojih će biti najviše u sjevernijim dijelovima Bosne. Uz pojas Dinarida, od centralnog dijela zemlje ka jugu razvojem dnevne oblačnosti lokalno će biti kiše i pljuskova sa grmljavinom.

Prvi dio sljedeće sedmice(03.-06.07.) bez stabilizacije vremena, lokalno će biti kiše i pljuskova sa grmljavinom. Više nestabilnosti izgledno od utorka(04.07.), dok će ponedjeljak donijeti mirnije i pretežno sunčano vrijeme a pojava kratkotrajnih pljuskova samo rijetko.

Bez većih oscilacija u temperaturu narednih dana. U petak dnevni maksimumi oko 30°C, za vikend blazi pad temperature za 4-5°C, a od početka sljedeće sedmice temperatura ponovo u laganom porastu.

BHMETEO.ba/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI