HomeIzdvojenoDecenija od stravičnih poplava: Te kobne 2014. godine BiH je bila pod...

Decenija od stravičnih poplava: Te kobne 2014. godine BiH je bila pod vodom, cijela država bila uključena u akciju pomoći

Tačno decenija je prošla otkako je veliki dio Bosne i Hercegovine bio pod vodom zbog stravičnih poplava koje se pogodile našu zemlju i region.

Količina kiše uobičajena za više od tri mjeseca

Te 2014. godine kiša je neprestalno padala, a padavine su prešle rekorde otkako se vrše mjerenja. Samo u periodu od 48 sati (13.-14. maja 2014.) palo je u nekim područjima Bosne i Hercegovine gotovo 150 litara po kvadratnom metru. Ekstratropska ciklona je izlila količinu kiše koja je uobičajena za više od tri mjeseca, na Srbiju, Hrvatsku, i Bosnu i Hercegovinu.

Iz korita su se izlile mnoge rijeke – Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas i druge. Poplavljeni su Orašje, Domaljevac Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banja Luka, Čelinac i mnoga druga mjesta i naselja.

Ugroženo je bilo područje uz rijeku Savu.

Voda je u samo nekoliko minuta, 15. maja , poplavila šire područje Doboja.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je 15. maja stanje prirodne nesreće, a Vlada RS je 17. maja proglasila vanrednu situaciju na cijelom području entiteta.

Najmanje 21 osoba je poginula u poplavama, a na hiljade su evakuirane iz svojih domova.

Najviše ljudskih žrtava bilo je u Doboju, gdje je pronađeno više leševa, a za neke se smatralo kako ih je rijeka Bosna donijela iz okolnih gradova. Žrtava je bilo i u Maglaju, Bosanskom Šamcu, Bijeljini, Bratuncu, Srbcu, Žepču, Modriči, Sanskom Mostu…

Tada su aktivirana brojna klizišta i srušeni stambeni objekti. U prekidu su bile mnoge komunikacije, porušeni su pojedini mostovi. Do nekih mjesta se moglo stići samo čamcima ili helikopterima. Pojedinci su pokušali zloupotrijebiti tešku humanitarnu situaciju, tako što su povećali cijene hrane i vode.

avaz/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI