HomeIzdvojeno Delegacija općine Banovići na Energetskom samitu 2024 u Bosni i Hercegovini

 Delegacija općine Banovići na Energetskom samitu 2024 u Bosni i Hercegovini

U Neumu se održava trodnevni Energetski samit 2024 u Bosni i Hercegovini na kojem je učešće uzela i delegacija općine Banovići predvođena općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem. Samit je okupio sve relevantne donosioce odluka, eksperte, investitore, inovatore i medije iz BiH i Europe. U njegovom fokusu je ubrzanje energetske tranzicije, odnosno organiziran je s ciljem izgradnje platforme za suradnju i razmjenu znanja, najboljih praksi i strategija za čistiju i održiviju energetsku budućnost u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi bit će održane panel diskusije i propratni događaji vezani za energetsku tranziciju u našoj zemlji.

Kao i prethodnih godina, Energetski samit 2024 u Bosni i Hercegovini organizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i regulatornih komisija u sektoru energije u BiH. Organizuje ga Vlada Sjedinjenih Američkih Država u okviru projekta „Asistencija energetskom sektoru sa partnerima“ (USAID EPA). Partneri su: Delegacija Europske unije u BiH, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, Savezna vlada Njemačke, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Britanska ambasada Sarajevo.

Podsjećamo, općina Banovići aktivno je uključena u proces energetske tranzicije i do sada je napravila značajan iskorak na tom putu. Jedna je od tri lokalne zajednice u Tuzlanskom kantonu koja se na vrijeme nastoji prilagoditi ovom procesu. Zajedno sa Lukavcom i Živinicama uključena je u proces „Pravedna tranzicija za regije uglja“.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI