HomeIzdvojenoDigitalni otisak prati dijete cijelog života: Znate li koliko je opasno dijeliti...

Digitalni otisak prati dijete cijelog života: Znate li koliko je opasno dijeliti fotografije djece?

Svjetski dan djeteta obilježava se 20. novembra, ali to nije jedini datum kada bi, ne samo roditelji, već apsolutno svaki čovjek, trebali brinuti o sigurnosti naših najmlađih. Dužnost je to i obaveza koju je neophodno svaki dan obavljati i provoditi.

Era savremenih tehnologija umnogome je “ogolila” ljudsku populaciju; sve je teže ostati nepoznat, gotovo sve informacije, o svakome, su na dohvat ruke i naravno da su pod takvim okolnostima najugroženiji najmlađi među nama.

Dijeljenje sadržaja o djeci, dijeljene sadržaja koji obuhvata djecu i bilo kakav sadržaj sličan tom je dugo tema mnogih diskusija i istraživanja. Mišljenja su podijeljena, odgovorne osobe i institucije će reći da bismo trebali dva puta razmisliti prije nego objavimo fotografiju ili videosnimak djeteta, a s druge strane imamo roditelje koji će (nekada ne razmišljajući) učiniti dostupnim sadržaj koji podrazumijeva djecu; ne razmišljajući, dakle, o eventualnim posljedicama koje to sa sobom nosi te kakve bi sve eventualne probleme moglo prouzrokovati.

Društvene mreže sve više postaju poplavljene sadržajem koji objavljuju roditelji, a koji uključuju i tiču se djece: njihova imena, fotografije, dostignuća, razne momente iz svakodnevnog života. Jer, ko to ne želi da se pohvali da je njegovo dijete uspješno?

Znate li šta je sharenting?

Međutim, potrebno je skrenuti pažnju na sve rizike koje objavljivanje dječijeg sadržaja na internetu sa sobom nosi. Svakako da je na prvom mjestu online prevara i krađa identiteta, a tu su i iskorištavanje dječijeg sadržaja i seksualna eksploatacije djece. Za sve ovo osmišljen je jedan naziv sharenting.

“Sharenting” – gdje roditelji dijele lične podatke o svojoj djeci na društvenim mrežama – je “najslabija karika” u riziku od online prevare i krađe identiteta. Roditelji, naime, svoju djecu u budućnosti pretvaraju u “mete prevare” objavljivanjem toliko ličnih podataka koje ostaju na internetu.

Sharenting je relativno nov, ali vrlo kontroverzan pojam i svjetski trend koji se u posljednje vrijeme širi sve brže, a opisuje – najprostije rečeno – roditelje koji svoje profile na društvenim mrežama pretrpavaju fotografijama svoje djece. Ne govorimo da roditelji iz bilo kakve loše namjere dijele sadržaj svoje djece, naprotiv. Najčešće je motiv ljubav i ponos koji osjećaju prema svojoj djeci, ali roditelji zaboravljaju i drugu stranu medalje – pitanje zaštite dječijeg identiteta i privatnosti.

Kod objavljivanja, recimo, fotografija gdje kupamo dijete, samo se stavimo u poziciju da li bismo mi željeli da neko objavi jednu takvu fotografiju. Kako bismo se osjećali?

Dakle, prvo pitanje koje bismo trebali postaviti i šta bi trebalo biti prioritet jeste kako bi dijete reagovalo da vidi navedenu fotografiju za nekoliko godina? Kako bi se osjećalo da njegovi vršnjaci, nastavnici ili druge važne osobe u njegovom životu vide navedenu fotografiju? Objavom fotografije, nažalost, oduzimate pravo na izbor djeteta želi li tu fotografiju objavljenju. Nisu rijetki slučajevi kada se djeca u dobi od 10, 12 ili 13 godina priključuju na društvene mreže, da im se već predlažu njihove postojeće fotografije koje oni nisu objavili.

Obratite pažnju na postavke sigurnosti

Sljedeća stvar o kojoj trebamo razmisliti jeste sa kim sve dijelimo sadržaj, odnosno ko je sve na našoj listi prijatelja ili pratitelja. A da stvar bude gora, ukoliko roditelj ne poznaje dovoljno dobro društvene mreže, može se desiti da sadržaj bude objavljen javno i zbog toga moramo voditi računa o postavkama privatnosti.

Jedno istraživanje koje je provedeno prije nekoliko godina ticalo se testiranja znanja roditelja o Facebookovim postavkama privatnosti. U kvizu od deset pitanja, 24 posto roditelja je pogrešno odgovorilo na sva tačna/netačna pitanja.

Pitanja koja su izazvala posebnu zbrku među roditeljima su:

  • Ako objavite fotografiju i označite druge ljude na njoj, stranci bi je mogli vidjeti čak i ako ste dozvolili da je vide samo vaši prijatelji. Odgovor je tačan, ali 79 posto roditelja je odgovorilo netačno ili nije znalo odgovor
  • Možete postaviti pojedinačne postavke privatnosti za svaki foto album koji imate. Odgovor je tačan, ali 71 posto roditelja je odgovorilo netačno ili nije znalo odgovor
  • Moguće je da ljudi koji nisu na Facebooku vide vašu sliku profila i naslovnu fotografiju. Odgovor je tačan, ali 65 posto roditelja je odgovorilo netačno ili nije znalo odgovor

Objave roditelja na društvenim mrežama stvaraju psihičke probleme za djecu

Istraživanje koje je provedeno pokazuje da je pandemija koronavirusa potakla roditelje da češće objavljuju podatke o svojoj djeci, a sve je kao preporuka ljekara ili psihologa da bi se na taj način djeca više povezala, bez osjećaja zapostavljenosti usljed karantina.

Ujedno, istraživanje je dovelo do zaključka da, pored cyber rizika koje nastaje, djeca često osjećaju i nelagodu zbog objava o njima, o čemu smo već govorili ranije u ovom tekstu.

Prvo i najbitnije, roditelji bi trebali biti svjesni da njihovo “hvalisanje” o njihovoj djeci, koliko god dobronamjerno, može nanijeti stvarnu dugoročnu štetu onima koje najviše vole. Stoga, ne kaže se džabe “Bolje spriječiti nego liječiti”, odnosno, bolje razmisliti o nekoj objavi, njenim štetnim mogućnostima i rizicima, prije nego zaista odlučimo da nešto učinimo javnim i dostupnim široj narodnoj masi.

KLIX/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI