HomeTuzlanski kantonDo bolje zdravstvene zaštite za Rome/ Romkinje u TK

Do bolje zdravstvene zaštite za Rome/ Romkinje u TK

Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, u glavni finansijer projekta Doma zdravlja Tuzla i Udruženja Roma „Euro Rom“ iz Tuzle, vrijednog 210.480 KM. Projekt „Unapređenje dostupnosti zdravstvenoj zaštiti za Rome na području Tuzlanskog kantona“ koji je iniciran prošle godine, sadrži informativnu i preventivnu komponentu kroz nabavku ginekološkog ultrazvučnog aparata sa pratećom opremom.

U TK je u toku izrada baze podataka o Romima koji nemaju zdravstvenu zaštitu. Pretpostavlja se da ih ima od 30 do 40 posto, a glavni razlog je neinformisanost o ovom pravu. Do ovog podatka došlo se obilaskom romskih naselja kako bi kroz zakonski okvir te osobe bile osigurane, za šta su osigurane sve takse potrebne za to – navodi Nedžad Jusić – projekt menadžer Udruženja „Euro Rom“.

Projekt „Unapređenje dostupnosti zdravstvenoj zaštiti za Rome na području Tuzlanskog kantona“ vrijedan 210.480 KM finansiralo je Vijeće ministara BiH sa 187.980 KM, a Dom zdravlja Tuzla sa 22.500 KM.

Projektom je planirana nabavka modernog ginekološkog UZ aparata sa pratećom opremom:

Projekt „Unapređenje dostupnosti zdravstvenoj zaštiti za Rome na području Tuzlanskog kantona“ osmišljen je 2023.godine, sadrži informativnu i preventivnu komponentu i nameće se kao prioritetan, jer se ranije pažnja više posvećivala infrastrukturi, obrazovanju i zapošljavanju Roma.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI