HomeIzdvojenoDok su Evropa i SAD okovane snijegom : U Australiji upozorenje zbog...

Dok su Evropa i SAD okovane snijegom : U Australiji upozorenje zbog ekstremnog toplotnog vala

Dijelovi Zapadne Australije danas su sparni zbog “ekstremnog” toplinskog vala, povećavajući rizik od šumskih požara u golemoj državi, upozorio je nacionalni meteorolog.

Ured za meteorologiju danas je izdao “upozorenje na ekstremne vrućine” za udaljena područja Pilbara i Gascoyne u najvećoj australskoj saveznoj državi, upozoravajući da bi tamošnje temperature mogle doseći visokih četrdeset Celzijevih stepeni tokom vikenda.

U rudarskom gradu Pilbara Paraburdoo, oko 1500 km sjeverno od glavnog grada Pertha, u subotu je prognozirana maksimalna temperatura od 47 stepeni Celzijusa, više od šest stepeni iznad prosječnog maksimuma za januar,. Tamo je u 7:30 ujutro bilo 35.5 stepeni.

Rizik od šumskih požara

Vruće vrijeme povećava rizik od šumskih požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara usred vremenske pojave El Nino, koji se obično povezuje s ekstremnim nepogodama kao što su šumski požari, cikloni i suše.

  • Vrlo vrući i suhi uvjeti u kombinaciji sa svježim južnim vjetrovima i svježim do jakim zapadnim do jugozapadnim morskim povjetarcem dovest će do povećane opasnosti od požara u subotu – stoji u vremenskoj prognozi, objavljenoj na web stranici, u vezi s dijelom Pilbare.

“Crno ljeto”

Upozorenje dolazi nakon što su se stotine vatrogasaca ranije ovog mjeseca borile s neobuzdanim šumskim požarom u blizini Pertha usred visokih temperatura, što je dovelo do evakuacije.

Posljednje dvije sezone požara u Australiji bile su blaže u usporedbi s “crnim ljetom” šumskih požara 2019.-2020. koji su uništili područje veličine Turske, usmrtili 33 osobe, 3 milijarde životinja i trilione beskičmenjaka.

hayat/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI