HomeIzdvojenoDoktori prijete generalnim štrajkom: Upozorenje Vladi FBiH

Doktori prijete generalnim štrajkom: Upozorenje Vladi FBiH

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održao je u utorak, 7. maja, u jutarnjim satima polusatni štrajk upozorenja jer, kako su rekli sindikalisti, Vlada FBiH ne želi pristupiti pregovorima o novom kolektivnom ugovoru na razini Federacije.

Predstavnici sindikata upozorili su kako će razmotriti mogućnost stupanja u generalni štrajk, ako Vlada FBiH ne shvati ozbiljnost situacije.

Štrajk upozorenja održan je širom Federacije BiH, u Mostaru, Zenici, Živinicama, Livnu, Goraždu, Kalesiji, Banovićima, Srebreniku i drugim mjestima.

“Savez je organizirao polusatni štrajk upozorenja kako bi ukazao na ozbiljnost situacije u zdravstvu i kako bi pokazao spremnost da se borimo za svoja prava. Trenutno su prava doktora različita po zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, a razlike u plaćama i do 50 posto, ovisno u kojem kantonu radite”, istaknula je predsjednica Saveza dr. Marina Berberović ispred Univerziteta kliničke bolnice Mostar.

Ona je dodala kako liječnici traže ujednačavanje prava u svih deset kantona kroz potpisivanje novog kolektivnog ugovora, a sve s ciljem zaustavljanja odlaska liječnika iz Federacije BiH.

“Mi od Vlade FBiH tražimo reformu zdravstva u cijelosti, gdje ćemo pričati o našim pravima, o pravima pacijenata, o normativima, sve kako bi unaprijedili zdravstvo. Ali, ni ova vlada kao ni prethodna od koje smo to isto tražili, nije pokazala sluha za probleme u zdravstvu“, dodala je Berberović.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI