HomeIzdvojenoDvije trećine nezaposlenih u FBiH uopće ne traže posao, na birou su...

Dvije trećine nezaposlenih u FBiH uopće ne traže posao, na birou su samo zbog zdravstvenog osiguranja

U sjedištu Federalnog zavoda za zapošljavanje danas je održan sastanak na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja i pokazatelja nezaposlenosti u Federaciji BiH. Konstantovano je da čak dvije trećine nezaposlenih uopšte i ne traži posao.

Ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Federalni zavod za zapošljavanje gdje je sa direktoricom Helenom Lončar razgovarao o neophodnim koracima Zavoda za unapređenje razvijanja programa za zapošljavanje, posredovanja u zapošljavanju, odnosno povezivanja poslodavaca sa onima koji traže posao.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike navode da je prema, za sada, neformalnim procjenama, na evidencijama nezaposlenih više od dvije trećine onih koji ne traže posao, ali su na evidenciji zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

Kako bi se došlo do realne slike nezaposlenosti i omogućilo službama i Zavodu da se bave zapošljavanjem i posredovanjem u zapošljavanju, ministar Delić je održao sastanke sa rukovodstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje.

“Prva stvar koju ćemo uraditi jeste donijeti Pravilnik o evidencijama s ciljem odvajanja aktivnih od pasivnih tražilaca posla. Osim toga, u pripremi je i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnog sigurnosti nezaposlenih koji smo detaljno usaglasili sa Zavodom i koji ćemo uskoro pustiti u proceduru, a kojim će se omogućiti odvajanje zdravstvenog osiguranja od Zavoda za zapošljavanje”, najavio je ministar Delić.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je također saopćeno da će se uređenjem oblasti zapošljavanja ujedno osloboditi prostor i za druge oblasti iz resora rada i socijalne politike, kao što je, između ostalog, i ostvarivanje prava na dječiji dodatak što je trenutno nemoguće upravo zbog nepostojanja evidencije koja bi davala uvid u stvarno stanje nezaposlenosti u Federaciji BiH.

klix.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI