HomeIzdvojenoElektroprivreda BiH: Za Rudnik "Zenica" odobreno 7,4 miliona KM

Elektroprivreda BiH: Za Rudnik “Zenica” odobreno 7,4 miliona KM

Kako se ističe u saopćenju Elektroprivrede BiH, RMU „Zenica“ se obavezao na proizvodnju 35.000 tona uglja mjesečno.

Novoimenovana Uprava JP Elektroprivreda BiH danas je, na prvoj sjednici, odobrila za RMU „Zenica“ avansno plaćanje dijela ugovorenih količina uglja u iznosu 7,4 miliona KM, s ciljem izmirenja obaveza prema uposlenicima Rudnika za juni i juli 2023. godine, te deblokade računa i ponovnog pokretanja proizvodnje koja je u potpunosti obustavljena 25. jula.

Kako se ističe u saopćenju Elektroprivrede BiH, RMU „Zenica“ se obavezao na proizvodnju 35.000 tona uglja mjesečno, što će olakšati osiguranje potrebnih količina za rad TE „Kakanj“, osigurati osnovu za povrat dobivenog avansa i omogućiti kontinuitet u proizvodnom procesu.

Imajuću u vidu skori period nižih temperatura koje otežavaju uslove za eksploataciju, Uprava JP Elektroprivreda BiH smatra da je neophodno poduzeti mjere i aktivnosti za povećanje isporuka uglja iz svih rudnika Koncerna, preduprijediti obustave rada i omogućiti nesmetani rad tremo postrojenja, očuvati integritet elektroenergetskog sistema, kao i stabilno snabdijevanje kupaca.

Dnevni Avaz/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI