HomeIzdvojenoEnes Pandžić iz Gradačca godišnje proda oko šest tona višnje na domaćem...

Enes Pandžić iz Gradačca godišnje proda oko šest tona višnje na domaćem tržištu

Dugogodišnji uzgajivač voća Enes Pandžić iz mjesta Kamberi kod Gradačca posjeduje plantažu višnje na 12 dunuma zemlje. Voćnjak je podigao 2000. godine i trenutno ima oko 1.800 sadnica višnje.

Pandžić ima bogato iskustvo u uzgoju voća, a godišnje proda oko šest tona višnje.

– Posao je zahtjevan ko nema znanje, ja imam sve što je neophodno za uzgoj višnje. I svaki dan ima se posla ko hoće da radi. Imam redovne mušterije koje dolaze iz Žepča i Banovića, i drugih mjesta. Prezadovoljan sam prodajom i prodajnu cijenu nisam mijenjao neko vrijeme. Tako će biti i ove godine – kaže za Fenu Pandžić.

Navodi kako najviše troškova ima tokom berbe te ističe problem nedostatka radne snage.

– Ipak, pronađu se berači, a berba traje oko deset dana. Svoje proizvode od višnje prodajem na domaćem tržištu. Na godišnjem nivou prodam oko šest tona višnje – dodaje Pandžić.

Naglašava da vremenski uvjeti itekako utiču na prinose voća.

– Ovo je vrijeme kad se više niko ne može snaći. Vrijeme je teško za sve poljoprivredne proizvođače. Ko ima sistem za navodnjavanje, lakše je za proizvodnju. Nadam se da nepovoljne vremenske prilike neće mnogo štetiti prinosu poljoprivrednih kultura na našem području – ističe Pandžić.

Na području Gradačca mnogo je domaćinstava koja se bave poljoprivredom i uzgojem razlilčitih poljoprivrednih kultura. Građani s tog područja uglavnom se bave voćarstvom i stočarstvom.


rtvtk/ASInfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI