HomeIzdvojenoFBiH: Više od 11,1 milion KM za različite programe i projekte obrazovanja...

FBiH: Više od 11,1 milion KM za različite programe i projekte obrazovanja i nauke

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković najavila je nekoliko javnih poziva za projekte u oblasti obrazovanja i nauke za 2024. godinu.

– Ovi pozivi predstavljaju značajan korak ka unapređenju našeg obrazovnog sistema i jačanju naučno-istraživačkog rada u Federaciji BiH – istaknula je ministrica Duraković i podsjetila da je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Ministarstva, nedavno donijela Odluku o usvajanju Programa utroška i kriterija raspodjele tekućih transfera u ukupnom iznosu od 11.135.000 KM, utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2024. godinu.

Ministrica Duraković je istaknula da je cilj u oblasti obrazovanja osigurati inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za sve, s posebnim naglaskom na obuku i usavršavanje nastavnog kadra, promociju zdravih stilova života, te podršku najboljim učenicima.

– Posebnu pažnju posvećujemo uklanjanju predrasuda, prevenciji nasilja i unapređenju medijske pismenosti. Kroz projekte u oblasti nauke želimo potaknuti naučno-istraživačku djelatnost, usavršavanje istraživača i organizaciju naučnih skupova, čime ćemo doprinijeti razvoju nauke i tehnologije u našoj zemlji – rekla je federalna ministrica.

Ministrica Duraković pozvala je sve zainteresirane da se prijave na ove javne pozive i svojim projektima doprinesu razvoju obrazovanja i nauke u Federaciji BiH.

Govoreći o javnim pozivima i podrškama u oblasti obrazovanja, za što je osigurano 2,6 miliona KM, pomoćnica ministrice za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nadija Bandić pozvala je sve zainteresirane da svojim idejama doprinesu poboljšanju obrazovnog sistema u Federaciji BiH.

Prema njenim riječima, javni poziv za podršku projektima u obrazovanju bit će uskoro objavljen i otvoren tri sedmice. Ovaj poziv obuhvaća programe usmjerene na poboljšanje inkluzivnosti, obuku i usavršavanje odraslih, s posebnim naglaskom na žene, stručno usavršavanje nastavnika stranih jezika, promociju zdravih stilova života, aktivnosti u bosanskohercegovačkoj dijaspori, uklanjanje predrasuda prema LGBTQ+ populaciji, prevenciju nasilja i unapređenje medijske pismenosti.

Bandić je također istaknula kontinuiranu podršku Ministarstva takmičenjima u obrazovanju i uvezivanju radnog staža za prosvjetne radnike iz eksteritorijalnih škola. Na jesen je planiran dodatni javni poziv za podršku najboljim učenicima, te za projekte razvijanja funkcionalnih znanja djece i aktivnosti usmjerene na prevenciju nasilja.

Savjetnik ministrice za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije Seid Masnica dodao je  da će značajna finansijska sredstva biti izdvojena za unapređenje studentskog standarda, te implementaciju Bolonjskog procesa, odnosno skoro 1,5 miliona KM za oblast visokog obrazovanja.

– Ova ulaganja su od ključne važnosti za osiguranje kvalitetnog obrazovanja i standarda života naših studenata. Naš cilj je stvoriti uvjete u kojima će naši mladi moći razvijati svoje potencijale i pripremiti se za izazove budućnosti – rekao je Masnica i naglasio da će Ministarstvo i ove godine podržati najbolje studente i studente sa invaliditetom, te školovanje Roma.

Sredstva za nauku i tehnologije su raspoređena kroz sedam transfera i šest javnih poziva, u ukupnom iznosu od 7.050.000 KM, a namijenjena su, između ostalog, jačanju naučno-istraživačkih kapaciteta, te za podršku inovacijama u Federaciji BiH.

Tako će za projekte od značaja za FBiH biti izdvojeno 1,8 miliona KM, naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne projekte 1,5 miliona KM, naučne manifestacije i skupove 775 hiljada KM, institucije nauke i kulture od značaja za BiH 900 hiljada KM, te za bilateralnu naučnu i tehnološku saradnja 104 hiljade KM i federalne nagrade za nauku 100 hiljada KM.

– Ovi pozivi su prilika za unapređenje naučne djelatnosti u Federaciji BiH kroz podršku inovacijama, istraživanjima i međunarodnoj saradnji. Također, kroz ove projekte podržavamo nova otkrića, inovativne ideje i tehnološke inovacije, omogućujući našim naučnicima i istraživačima da ostvare svoj puni potencijal – rekla je stručna savjetnica u Sektoru za nauku i tehnologije Vahida Krekić.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI