HomeVijestiGrađani sve manje razmišljaju o voću i povrću, mnogima i hljeb postaje...

Građani sve manje razmišljaju o voću i povrću, mnogima i hljeb postaje luksuz

Sve manje građani razmisljaju o voću i povrću jer je brojnim stanovnicima i hljeb postaje luksuz. U trgovina jedan kilogram u zavisnosti od vrste, košta oko 3,50 KM, čak i više. Mjesečna zarada većine bh. građana – svela se uglavnom na kupnju osnovnih životnih namirnica i plaćanje režija. Slična su iskustva Banjalučana i Sarajlija.

Oglasili su se iz Udruženja za zaštitu potrošača. Kažu, zbog trenutnog zamrzavanja cijena pojedinih artikala – potrošači u BiH imaju problem. Pretežno ljudi koji su blizu graničnih područja idu kupovati u susjedne zemlje, jer su jeftiniji proizvodi. Pokušaji nadležnih da zaustave rast cijena nisu se pokazali bar do sada efikasnim, jer i dalje imaju uzlaznu putanju, smatraju mnogi.

“Cijene hrane su problematične kompletne dakle udio hrane u iznosu potrosačke kosare je 44 % , dakle potrosacka kosara za jednu obitelj od četiti člana je 2.900 maraka, prosječna plaća1.300.Dakle za jednu prosječnu platučovjek ne mozebukvalno biološki prehraniti svoju obitelj.
pod nekim najosnovnijim najminimalnim normama i mislim da je to nas osnovni problem”, rekao je Marin Bago, predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”

Mišljenjem da tzv. zaključavanje cijena, nije rješenje, dijeli i ekonomski stručnjak, Sanel Halilbegović.

“Apsolutno nigdje nikakve veze nigdje nikakave analitike evo da počnemo ne sa ekonomskog aspekta nego sa aspekta recimo zdravlja običnog čovjeka-je li ima jedan proizvod svježeg voća povrća na tim listima, naravno da nema”, rekao je.

Problem je i uvoz hrane – BiH uvozi 80% hrane. U međuvremenu dvije prosječne plate ne mogu iznijeti minimum potrošačke korpe.

N1/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI