HomeIzdvojenoGrađani za 4 godine platili 26 miliona KM, a samo 5 posto...

Građani za 4 godine platili 26 miliona KM, a samo 5 posto cesta u veoma dobrom stanju?!

Iz džepa građana Tuzlanskog kantona za nešto više od četiri godine, preciznije od 1. januara 2019. do 30. juna 2023. godine, država je uzela 26,2 miliona KM po osnovu putarina prilikom registracije vozila i putarina motornih vozila.

Ovo su zvanični podaci Javnog preduzeća Ceste FBiH koji su odaslani Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u vidu odgovora na poslaničko pitanje zastupnika Fahrudina Skopljaka.

U sklopu odgovora iz JP Ceste FBiH su priložli i analizu stanja kolovoza koja se vrši na nivou kompletne mreže magistralnih cesta.

Rezultati su zapanjujući, ukoliko se uzme u obzir da su samo građani (kao i firme) iz vlastitih džepova dali 26 miliona KM dažbina za održavanje cesta.

Naime, kako su naveli, samo 4,65 posto cesta je u veoma dobrom stanju, 45,85 posto ih je dobrom stanju, 13 posto u zadovoljavajućem, a čak 30,7 odnosno 5,79 posto ih je u lošem ili u veoma lošem stanju.

Dakle više od trećine cesta na području TK je u lošem stanju, dok se pod znakom pitanja može staviti šta prema ovoj statistici podrazumijeva zadovoljavajuće odnosno dobro stanje.

Budući da je TK najmnogoljudniji kanton u FBiH ovo su dobri pokazatelji koji ilustriraju u kojoj mjeri se silni milioni od građana redovno naplaćuju, dok s druge strane vrlo malo ide u sanaciju cesta.

fokus/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI