HomeVijestiŽiviniceHalilčević: U toku pregovori s dvije aviokompanije

Halilčević: U toku pregovori s dvije aviokompanije

Mađarska niskobudžetna aviokompanija WizzAir 1. septembra je s Međunarodnog aerodroma Tuzla povukla jedan bazni avion, a najavili su kako će 12. septembra povući i drugi što će u praksi značiti kako će tuzlanski aerodrom za tu kompaniju biti stanica, a ne baza. 

Direktor tuzlanskog aerodroma Dževad Halilčević u razgovoru za Fenu ističe kako su u toku pregovori sa dvije aviokompanije koje bi mogle popuniti prazninu nastalu redukcijom letova kompanije WizzAir. 

– Zamoljeni smo od aviokompanija sa kojim pregovaramo da ne otkrivamo o kome je riječ. Za nekih 15-ak dana očekujemo epilog, odnosno pozitivan ishod pregovora kako bi formirali zimski red letenja koji počinje 1. novembra. Cilj nam je da imamo jedan bazni avion – kaže Halilčević. 

Još uvijek su u toku razgovori sa WizzAirom koji je ostvario dobre rezultate u proteklih desetak godina.

– Mislim da su njihovi problemi drugačije prirode, odnosno da im nedostaje članova posade i letjelica, te se odlučuju na redukciju letova. Ostavili su, tako da kažem, potentne linije sa MAT-a, ali ako povuku i drugi bazni avion onda smo za njih stanica, a ne baza – kaže Halilčević. 

Podsjećanja radi, usvojen je jednogodišnji moratorij na naplatu takse od po 3 KM po putniku i u tom periodu će se vidjeti efekti takve odluke te da li će aerodromi u BiH uspjeti dogovoriti saradnju s niskobudžetnim aviokompanijama. 

rtvtk.ba/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI