HomeIzdvojenoHoće li u TK biti ukinuta jednokratna pomoć majkama porodiljama?

Hoće li u TK biti ukinuta jednokratna pomoć majkama porodiljama?

Vlada TK je utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

Nakon detaljno sačinjene analize prava koja ostvaruju nezaposlene i zaposlene majke porodilje, utvrđeno je da je opravdano ukidanje prava na jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta i pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodatna ishrana za majke-dojilje.

Ovo pravo bi se ukinulo budući da je prethodnim izmjenama Zakona zaposlenim majkama porodiljama omogućeno da, pored naknade umjesto plaće, ostvaruju pravo na dodatnu novčanu pomoć dok su na porodiljskom odsustvu, kao što je i nezaposlenim majkama porodiljama omogućeno da ostvaruju pravo na novčanu pomoć i pravo na dodatnu novčanu pomoć, odnosno da ostvaruju mjesečna primanja u iznosu od 996,00 KM najduže 12 mjeseci od dana rođenja djeteta. Ovaj prijedlog sada ide u skupštinsku proceduru.

Također izmjenama zakona se dosadašnji termin „djeca“ zamjenjuje terminom „lica sa smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju“, čime se omogućava da ove osobe, bez obzira na godine starosti, nastave konzumirati prava na subvenciju troškova prijevoza. Ovo pravo konzumirali su učenici i studenti iz porodica korisnika stalne novčane pomoći, bez roditeljskog staranja koji su na hraniteljstvu, oboljeli od celijakije, TBC, leukemije, karcinoma i šećerne bolesti, kao i djeca i lica ometena u fizičkom ili psihičkom razvoju.

Osim navedenog ovim se vrši i raspodjela rebalansom budžeta dodatno osiguranih 300.000 KM za novčanu pomoć licima sa smetnja u fizičkom ili psihičkom razvoju, saopćeno je iz Službe za informisanje Vlade TK.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI