HomeIzdvojenoHrana poskupljuje u cijelom svijetu, najviše je pogođeno meso

Hrana poskupljuje u cijelom svijetu, najviše je pogođeno meso

Svjetske cijene hrane u aprilu su porasle drugi mjesec zaredom. Cjelokupni rast cijena najvećim je dijelom posljedica rasta cijena mesa te dijelom ulja i žitarica.

Indeks cijena hrane Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, koji prati mjesečne promjene u cijenama žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera, u aprilu je dosegao 119,1 bod, u usporedbi sa 118,8 bodova u martu.

Indeks za mart također je revidiran naviše, kada je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda prvobitno naznačila indeks cijena hrane za navedeni mjesec na razini od 118,3 boda. No, uprkos daljnjem rastu, svjetske cijene hrane u aprilu su bile 7,4 posto niže od prošlogodišnje razine.

Najznačajniji rast u aprilu bilježe cijene mesa. Na mjesečnoj su razini porasle za 1,6 posto jer su porasle cijene govedine, janjetine i peradi. Svinjsko meso je pojeftinilo.

Cijene žitarica također su porasle, prekinuvši tromjesečno razdoblje pada. Razlog je uglavnom rast izvoznih cijena kukuruza.

Cijene jestivih ulja također su zabilježile blagi rast, dosegnuvši najviši nivo u 13 mjeseci. Poskupilo je suncokretovo i uljane repice.

Svjetske cijene šećera zabilježile su značajan pad, u odnosu na mart pale su za 4,4 posto. U međugodišnjoj usporedbi pad je iznosio 14,7 posto. Na razvoj cijena ove robe utjecali su optimističniji izgledi za žetvu u ključnim zemljama.

Neznatno su pale i cijene mliječnih proizvoda. Time su okončali šestomjesečno razdoblje kontinuiranog rasta.

U odvojenim podacima o ponudi i potražnji, Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu povisila je prognozu svjetske proizvodnje žitarica u sezoni 2023./24.

U martu su procijenili proizvodnju na razini od 2,841 milijardi tona, a u aprilu je procjena pomaknuta na 2,846 milijardi tona. U međugodišnjoj usporedbi to znači povećanje proizvodnje žitarica za 1,2 posto.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI