HomeVijestiI pored pristanka na pregovore: Izrael i danas bombarduje Gazu

I pored pristanka na pregovore: Izrael i danas bombarduje Gazu

Borbe i bombardiranja potresali su pojas Gaze u četvrtak, nakon što je Vašington objavio da je Izrael pristao da ponovo zakaže otkazane pregovore.

Kritike Sjedinjenih Država na račun izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) porasle su zbog broja smrtnih slučajeva civila u Gazi, velike nestašice hrane i izraelskih planova da proguraju svoju kopnenu ofanzivu protiv Hamasovih militanata na krajnji južni grad Rafah, koji je prepun raseljenih civila.

Upozorili na ofanzivu

Svjetski lideri upozorili su na ofanzivu na Rafah za koju strahuju da bi pogoršala ionako katastrofalnu humanitarnu situaciju za 2,4 miliona stanovnika palestinske teritorije.

Ujedinjene nacije su izvijestile kasno u srijedu da je glad “sve bliže tome da postane stvarnost u sjevernoj Gazi”, te upozorili da se zdravstveni sistem na toj teritoriji urušava “zbog stalnih neprijateljstava i ograničenja pristupa”.

Bombardiranje i borbe su nastavljeni uprkos obvezujućoj rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojenoj u ponedjeljak u kojoj se zahtijeva “trenutni prekid vatre” u Gazi i oslobađanje talaca koje drže militanti.

Otkazao posjetu

Netanjahu je otkazao izraelsku posjetu Vašingtonu kako bi razgovarao o planu Rafah, u znak protesta protiv rezolucije UN-a o prekidu vatre od koje su se Sjedinjene Države uzdržale, dopuštajući joj da prođe.

Netanjahuova vlada je od tada odstupila i pristala “da ponovo zakaže sastanak posvećen Rafahu”, rekla je portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Dodala je da rade na pronalaženju “pogodnog datuma”.

Američki zvaničnici kažu da planiraju predstaviti Izraelu alternativu za Rafah, fokusiranu na gađanje Hamasovih ciljeva uz ograničavanje broja civilnih žrtava.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI