HomeIzdvojenoIGK pozdravio odluku njemačkog predsjednika da povuče odlikovanje negatoru genocida Gideonu Greifu

IGK pozdravio odluku njemačkog predsjednika da povuče odlikovanje negatoru genocida Gideonu Greifu

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravlja odluku predsjednika Njemačke Frank-Valtera Steinmajera (Walter Steinmeier) da povuče odluku za odlikovanje negatoru genocida u Srebrenici Gideonu Greifu, koji tako neće biti odlikovan “Ordenom za zasluge”.

Podsjećamo da je 1. novembra ove godine Emir Ramić, direktor IGK, poslao pismo predsjedniku Njemačke Frank-valteru Steinmmajeru. 

U pismu je citirao dijelove iz skandaloznog završnog izvještaja takozvane Nezavisne međunarodne komisije entiteta RS, pozvao se na presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, pozvao se na izjavu zamjenika predsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa Menahema Z. Rosensafta koji je oštro kritikovao komisiju na čijem je čelu bio Greif, pozvao se i na presude njemačkih sudova koji su, pored Srebrenice, krajem 90-ih i početkom 2000-ih utvrdili genocid i u drugim općinama u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. Znatne dijelove ovih presuda potvrdio je i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Direktor IGK pisao predsjedniku Njemačke

Na završetku pisma Ramić je napisao:

– Uz poziv da bezuslovno povučete vašu odluku pozivamo na buđenje u svijetu u kome se negatori genocida nagrađuju, laži proglašavaju istinom, zločini smatraju dobrim. Budimo svjesni položaja u kojem se nalazimo, tražimo puteve izlaza, budimo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni u traganju za istinom i pravdom. Jeste vašim prijedlogom ponizili žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na vašoj strani.

Oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu koji pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne argumente, te oni koji u zadnje vrijeme opasno ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenost, nezavisnost i politički subjekjtivitet evropske države BiH u ime ekstremizma pripadaju historijskom neljudskom otpadu protiv koga se na žalost i danas još više trebamo boriti. 

Mi nastavljamo borbu za bolju budućnosti naše civilizacije, za svijet bez rata i genocida u kome će vladati mir i poštovanje drugog i drugačijeg, u kome će istina nadvladati neistinu, pravda nadvladati krivdu, a kultura sjećanja nadvladati kulturu zaborava. Pridružite se to velikoj ljudskoj misiji i povucite vašu odluku o dodjeli ordena jednom od največih negatora genocida u svijetu – stajalo je na završetku pisma koji je Ramić uputio predsjedniku Njemačke.

Civilizacijska odluka Njemačke jedna velika pobjeda istine i pravde o genocidu u Srebrenici

Iz IGK navode da je civilizacijska odluka predsjednika Njemačke o povlačenju odlikovanja jedna velika pobjeda istine i pravde o genocidu u Srebrenici.

– Ovo je još jedna pobjeda u borbi protiv negatora genocida, falsifikatora historijskih, sudskih i naučnih činjenioca o genocidu, i glorifikatora presuđenih ratnih zločinaca. U toj borbi protiv silovanja istine i pravde od čijeg ishoda zavisi ne samo budućnost države BiH, već i svijeta uopšte, glas žrtava i svjedoka genocida i istraživača genocida se mora glasnije čuti. Taj glas prije svega trebaju mnogo snažnije čuti odgovorni svjetski lideri.

IGK se iskreno zahvaljuje na podršci koja je uslijedila nakon pokretanja akcije prema Uredu njemačkog predsjednika – prije svega udruženjima BiH u dijaspori. Njihovim aktivnim doprinosom postigli smo ono što nam je otpočetka bio cilj – ukidanje odluke o odlikovanju za osobu nedostojnu svakog odlikovanja i svakog ozbiljnog akademskog, društvenog ili državnog priznanja. 

IGK će nastaviti budno pratiti aktivnosti koje se usmjeravaju protiv BiH i svaki put će ponovo insistirati na pravdi i istini te alarmirati ključne aktere na globalnom planu. Sigurni smo da čemo opet imati podršku naših udruženja i istaknutih pojedinaca – naveli su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Avaz/AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI