HomeIzdvojenoIslamska zajednica uspješno realizirala akciju ‘Kurbani 2024’

Islamska zajednica uspješno realizirala akciju ‘Kurbani 2024’

Islamska zajednice u Bosni i Hercegovini objavila je da je uspješno realizovala ovogodišnju akciju “Kurbani”, odgovorno pristupajući onome što joj je povjereno.

Iz te organizacije je navedeno da su u skladu s motom akcije “Vaš kurban, naša odgovornost” odgovorili svim preuzetim obavezama.

– Islamska zajednica sve ono što radi, iz godine u godinu bilježi poraste. Danas možemo konstatovati da je na nivou Islamske zajednice i ove godine, kako u Rijasetu, tako i u odgojno-obrazovnim ustanovama, solidan broj više realiziranih kurbana, na zadovoljstvo onih koji su Islamskoj zajednici dali svoje povjerenje, na zadovoljstvo svih onih koji su bili i koji će biti korisnici kurbanskog mesa do sljedećeg Bajrama – izjavio je voditelj Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice Bilal Memišević.

Istaknuto je da je uspjehu te akcije prethodila kvalitetna priprema, a akcija ukazuje da je povjerenje članova Islamske zajednice, kako u domovini, tako i u dijaspori, u usponu.

– Sve je proteklo u najboljem redu, nismo imali većih problema u toku realizacije. Zahvaljujem se svima koji su i ove, a i u kontinuitetu daju, povjerenje svojoj Islamskoj zajednici. To potvrđuje da je Islamska zajednica od povjerenja za muslimane ovih prostora, za članove Islamske zajednice, da je reisu-l-ulema neko ko je autoritet u našem društvu. Zahvaljujem se timu koji je intenzivno radio, prvo na pripremama, zatim realizaciji, a sada svodimo evidencije. Zasigurno bez dobrog tima koji Islamska zajednica ima, nemoguće je realizirati ovako zahtjevan projekt – naglasio je Memišević.

On je posebno ukazao na činjenicu da je akcija i ove godine bila veliki vjetar u leđa domaćim proizvođačima.

– Važno je ukazati na naše partnere, a to su bosanskohercegovački privrednici, uzgajivači, klaoničari, prerađivači. Oni su važan stub akcije. Bez njih mi ne bismo mogli ovoliki broj kurbana kvalitetno nabaviti, kvalitetno i blagovremeno žrtvovati, zbrinuti i podijeliti. Također, treba kazati i da je za njihove potrebe, za njihove uposlenike, za njihov razvoj kao domaće privrede, ovaj projekat bitan vjetar u leđa. Na nivou Islamske zajednice akciju smo zaključili i zaokružili s 31.388 kurbana, što je za nekih 700 kurbana više u odnosu na proteklu godinu. Najveći rast smo napravili mi u Rijasetu Islamske zajednice – rekao je Memišević.

U toku Bajrama veliki dio mesa je podijeljen, a osim jednokratnih podjela, Islamska zajednica će tokom cijele godine vršiti podjelu i prerađenog mesa ustanovama i pojedincima u stanju potrebe.

Islamska zajednica je dokazala sposobnost da realizira ovu akciju poštujući šerijatske norme, kao i zahtjeve vremena. Nivo organiziranosti akcije podiže se svake godine, što potvrđuje i ovogodišnja akcija, javlja MINA.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI