HomeVijestiIzdavači britanskog tabloida pristali platiti odštetu Megan Markl zbog objave pisma

Izdavači britanskog tabloida pristali platiti odštetu Megan Markl zbog objave pisma

Izdavači britanskog tabloida “Mail on Sunday” pristali su platiti financijsku odštetu vojvotkinji od Saseksa – Megan Markl (Meghan Markle), tri godine nakon što je započela bitku za zaštitu privatnosti zbog reproduciranja dijelova njenog rukom pisanog pisma ocu, piše “Guardian”.

List je u nedjelju na dnu naslovnice objavio saopćenje u kojemu čitaoce obavještava da je vojvotkinja dobila pravni spor koji se odnosi na kršenje autorskih prava protiv izdavača “Associated Newspapersa” za članke objavljene u listu “Mail on Sunday”, koji su preneseni i na “Mail Onlineu”.

Na trećoj stranici tabloid je objavio vijest od 64 riječi u kojoj stoji da je izdavač prekršio autorska prava i da je postignut dogovor o financijskoj odšteti.

Priča je objavljena i na internetskoj stranici “Mail Onlinea”s poveznicama na presude koje su donijeli sudovi.

Vojvotkinja je tužila “Associated Newspaper” zbog pet članaka u kojima su reproducirani dijelovi iz njenog “ličnog i privatnog” pisma ocu Tomasu Marklu ( Thomas) u avgisti 2018. godine.

Megan je dobila slučaj ranije ove godine kad je sudija Visokog suda presudio u njenu korist bez suđenja.

“Associated Newspapers” uložio je žalbu na takvu presudu uz obrazloženje da se o slučaju trebalo raspravljati na sudu, no odbačena početkom decembra.

Pojasnili su da je vojvotkinja imala “razumna očekivanja” kada je posrijedi poštivanje privatnosti u pogledu sadržaja pisma.

Vojvotkinjini su troškovi prije nego što je “Associated Newspapers” uložio žalbu, procijenjeni na 1.5 milijuna funta, no ta bi brojka mogla biti i veća nakon ulaganja žalbe.

Avaz/AS info

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI