HomeVijestiJavni poziv federalnim udruženjima osoba s invaliditetom da se registruju kao organizacije

Javni poziv federalnim udruženjima osoba s invaliditetom da se registruju kao organizacije

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike donijelo je Pravilnik o minimalnim tehničkim i ljudskim resursima za sticanje statusa organizacije osoba sa invaliditetom i organizacije civilnih žrtava rata, te Pravilnik o uspostavi, sadržaju i vođenju Registra organizacija i reprezentativnih organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata, što je ispunjenje preduvjeta za početak primjene Zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata koji je stupio na snagu 2022. godine.

S tim u vezi, raspisan je Javni poziv federalnim udruženjima osoba s invaliditetom da se registruju kao organizacije osoba sa invaliditetom, a nadležnim kantonalnim ministarstvima upućena je obavijest da su se stekli usvjeti za primjenu zakona, te da i sami pristupe izvršavanju svojih obaveza, odnosno raspišu javne pozive za registraciju organizacija osoba sa invaliditetom, dok se udruženja osoba sa invaliditetom koja žele steći status organizacije OSI/OCŽR pozivaju da s ciljem postizanja tog statusa podnesu zahtjev kod nadležnog ministarstva kod kojeg su registrovani kao udruženje.

– Naglašavamo ovo kao priliku svima koji žele steći status reprezentativnog predstavnika osoba sa invaliditetom da, ukoliko smatraju da određenu populaciju mogu predstavljati bolje nego to rade trenutni reprezentativni predstavnci, iskoriste zakonsku mogućnost i postanu upravo predstavnici svoje populacije, odnosno partneri Vlade u narednom periodu.

Ovo je jedinstvena prilika svima onima koji nisu zadovoljni trenutnim reprezentativnim predstavnicima i njihovim radom da ih zamijene i sami postanu partneri Vlade za narednih pet godina – pozvao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Podsjećanja radi, Zakon predviđa da se udruženja osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata, koja to žele, registruju kao organizacije osoba sa invaliditetom i organizacije civilnih žrtava rata na način da se organizuju prema vrsti invaliditeta, kako bi što vjernije predstavljali interese populacije koju okupljaju i zastupaju.

Zakon predviđa da će organizacije koje budu imale najveći broj članova i članica i odgovarajuće rezultate u radu, dobiti status reprezentativnih organizacija na mandat od pet godina, što će svima ostaviti mogućnost da rade i svojim rezultatima steknu uvjet da budu reprezentativni.

S druge strane, institucije će u reprezentativnim organizacijama imati jasnog partnera, s kojim će imati kontinuiranu suradnju u rješavanju pitanja od značaja za oblast invalidnosti i kojima će osigurati osnovno finansiranje u svrhu izvršavanja programskih zadataka, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike. Javni poziv federalnim udruženjima osoba s invaliditetom da se registruju kao organizacije osoba sa invaliditetom dostupan je na linku.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI