HomeIzdvojenoJedan od najzdravijih načina ishrane...

Jedan od najzdravijih načina ishrane…

Dijeta s najvišom ocjenom zdravlja/kvaliteta je pesketarijanska.

tanjr, hrana - Avaz

Američka studija je ispitala koliko su zdravi najčešći načini ishrane (njih šest). Naučnici su primijetili kako oblici ishrane utječu na zdravlje organizma. Istraživanje je obuhvatilo šest uobičajenih dijeta identificiranih u anketi.

Duži život

Da bi utvrdili koji je oblik ishrane najzdraviji, naučnici su podatke o ishrani procijenili prema kvalitetu i klimatskoj ravnoteži. 

S obzirom na kvalitet, odnosno koliko je ishrana zdrava, bodovane su pojedine grupe namirnica. Što je rezultat veći, to je dijeta bliža preporukama za zdravu ishranu uopće. Dijeta s najvišom ocjenom zdravlja/kvaliteta je pesketarijanska.

Ovo je, također, u skladu s drugim istraživanjima koja su otkrila da ljudi koji jedu ribu, ali izbjegavaju meso, u prosjeku žive duže od drugih.

Za to su posebno zaslužne omega-3 masne kiseline sadržane u ribi, koje djeluju protivupalno, reguliraju nivo šećera u krvi i tako štite organizam od kardiovaskularnih bolesti, moždanog i srčanog udara.

Voće i povrće

Pesketarijansku ishranu odmah slijede vegetarijanska i veganska ishrana, koje su uglavnom biljnog porijekla, za razliku od paleo i keto dijete, koje su dobile najnižu ocjenu.

Rezultat se, također, poklapa s općim pravilima ishrane – povrće, voće, integralne žitarice, povremeno riba, nekoliko prerađenih namirnica poput šećera i mliječnih proizvoda i rijetko meso.

Dnevni Avaz/ASinfo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI