HomeMagazinJedite dinju u što većim količinama: Evo kojih 7 problema liječi ova...

Jedite dinju u što većim količinama: Evo kojih 7 problema liječi ova namirnica

Jedna porcija dinje od 150 grama sadrži 53 kalorije, 0,3 g masti, 13 g ugljenih hidrata, 1,5 g vlakana, 30% dnevne količine vitamina A, 80% dnevne količine vitamina C. Ova slasna voćka obiluje antioksidansima kolinom, zeaksantinom i beta karotenom, koji pružaju zaštitu od niza bolesti – od obične prehlade pa sve do raka. S obzirom na to da 90 % njenog sastava čini voda, idealno je voće za hidrataciju tokom vrućih ljetnjih dana. Sjemenke, koje su takođe jestive, sadrže proteine, vlakna i omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline.Ljekovito djelovanje dinje:Štiti zdravlje očiju:Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju – beta karoten (iz kojeg se oslobađa vitamin A), vitamin C, lutein i zeaksantin.

Smanjuje rizik od astme:Rizici razvijanja astme niži su kod ljudi koji konzumiraju veće količine određenih nutrijenata. Jedan od njih je i beta karoten, pronađen u žutom i narandžastom voću poput dinje, bundeve, šargarepe i zelenog lisnatog povrća poput spanaća i kelja. Reguliše krvni pritisak:Dinja sadrži vlakna, kalijum, vitamin C i kolin koji podupiru zdravlje srca. Konzumacija hrane bogate kalijumom pomaže u regulaciji nivoa natrijuma što je važno kod tretmana visokog pritiska. Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak.

Reguliše probavu:Dinja spada u lako probavljivu hranu i preporučuje se da se jede na prazan želudac i prije nekog drugog obroka. Dobar je izbor i za one sa osjetljivim želucem jer sadrži enzime i ne troši energiju organizma na probavljanje hrane. Djeluje protivupalno:Kolin je važan nutrijent u dinji koji pomaže boljem snu, učenju i memoriji. Takođe je bitan i za održavanje elastičnosti staničnih membrana, transmisiju živčanih impulsa, iskorištavanje masti i smanjivanje hroničnih upala. Redovno konzumiranje dinje pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i tako smanjuje upalne procese koji mogu dovesti do razvoja artritisa.

Štiti kožu i kosu:Redovno konzumiranje dinje odlično je za ljepotu kože i kose. To je zbog uticaja vitamina A koji je nužan za proizvodnju sebuma koji vlaži kožu i kosu i esencijalan je za njihov rast. Ljekovitost i konzumacija sjemenki i čaja dinje:Sjemenke dinje posebno se preporučuju kod bolesti bubrega, pogotovo kod bubrežnog kamenca.Čaj od cvijeta dinje koristi se za iskašljavanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

IZDVOJENE VIJESTI